Sursele regenerabile de energie: CE confirmă integrarea pe piaţă şi nevoia de creştere după 2020

Mai mult, având în vedere că investitorii au nevoie de certitudine în materie de reglementări, este esenţial să înceapă discuţiile privind viitorul şi constituirea unui cadru solid după anul 2020.

 

‘Ar trebui să continuăm să dezvoltăm energia din surse regenerabile şi să încurajăm soluţiile inovatoare. Trebuie să facem acest lucru într-un mod rentabil. Aceasta înseamnă să producem energie eoliană şi solară atunci când acest lucru se justifică din punct de vedere economic şi să încheiem tranzacţii cu energia obţinută pe teritoriul Europei, aşa cum facem cu alte produse şi servicii”, a spus comisarul european pentru energie Gunther Oettinger.

 

Comunicarea CE indică patru domenii principale în care ar trebui întreprinse mai multe eforturi până în 2020 pentru a atinge într-un mod rentabil ţintele stabilite în materie de energie din surse regenerabile.

 

În primul rând, CE subliniază nevoia de a finaliza piaţa internă a energiei şi recunoaşte necesitatea de a aborda la nivelul pieţei problema stimulentelor acordate pentru investiţiile în producţia de energie electrică, pentru a facilita integrarea pe piaţă a surselor regenerabile de energie.

 

Apoi, Comisia Europeană favorizează sistemele care încurajează reducerea costurilor şi evită supracompensarea. De asemenea, CE solicită mai multă coerenţă între statele membre cu privire la sistemele de sprijin, astfel încât să se evite barierele inutile.

 

În al treilea rând, referitor la mecanismele de cooperare, Comisia încurajează utilizarea sporită a mecanismelor de cooperare prevăzute în directiva privind energia din surse regenerabile. Mecanismele de cooperare le permit statelor membre să-şi atingă ţintele naţionale obligatorii prin tranzacţionarea energiei din surse regenerabile între ele. Aceasta înseamnă că un stat membru cumpără, de exemplu, energie eoliană sau solară de la un alt stat membru sau de la o ţară terţă din afara UE, ceea ce poate fi mai ieftin decât să producă energie solară sau eoliană în ţara-gazdă.

 

În fine, legat de cooperarea energetică în regiunea mediteraneană, executivul UE sugerează îmbunătăţiri ale cadrului de reglementare şi subliniază că, în Maghreb, o piaţă regională integrată ar facilita investiţiile pe scară largă în regiune şi ar permite Europei să importe energie electrică din surse regenerabile.

 

În ceea ce priveşte perioada de după 2020, Comisia Europeană recunoaşte că, în absenţa unui cadru adecvat, creşterea energiei din surse regenerabile se va reduce drastic. Un astfel de cadru trebuie să permită mai multă inovare şi să diminueze costurile, transformând sursele regenerabile de energie într-un sector promiţător al investiţiilor pentru creştere. De aceea, Comisia Europeană propune să demareze procesul de pregătire a viitoarelor opţiuni de politică şi a principalelor repere pentru anul 2030 şi identifică trei opţiuni, în plus faţă de opţiunea statu-quoului.

 

Pentru a atinge ţintele pentru anul 2020, statele membre trebuie să-şi pună în aplicare planurile de acţiune naţionale şi să sporească semnificativ finanţarea acordată surselor regenerabile de energie. Investiţiile de capital anuale ar trebui să se dubleze rapid, atingând 70 miliarde de euro. Aceste investiţii ar trebui să provină, în cea mai mare parte, din sectorul privat.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed