Tampiza, Lukoil: Participarea României la South Stream ar putea îmbunătăţi relaţiile cu Rusia

„Aş saluta o participare a României la South Stream. Azi, între Rusia şi România relaţiile sunt mai calde, iar orice sursă nouă de energie garantează depăşirea tuturor riscurilor care pot fi. Cred că şi costurile South Stream vor fi mai mici. Sper că relaţiile româno-ruse se vor amplifica. Am văzut o deschidere şi a Rusiei, şi a României”, a afirmat Tampiza.

Costurile gazoductului sunt estimate la 19-24 miliarde euro

Vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a declarat, miercuri, că este posibil ca România să se alăture South Steam, iar acest scenariu nu exclude neapărat participarea Bulgariei la dezvoltarea proiectului, potrivit agenţiei ITAR-TASS, preluată de Novinite.

Declaraţiile vin la o zi după ce preşedintele Gazprom, Alexei Miller, a indicat că gazoductul şi-ar putea schimba traseul, ocolind Bulgaria, stat care a nemulţumit Rusia prin tergiversarea altor proiecte energetice, precum construirea unei centrale nucleare şi a unui oleoduct.

Medvedev a afimat la sfârşitul săptămânii trecute că studiul de fezabilitate privind construcţia South Stream va lua în calcul trecerea conductei prin România în locul Bulgariei.

Tampiza a adăugat că o îmbunătăţire a relaţiilor politice dintre state poate fi generată şi de colaborări economice.

„Dacă nu apar colaborări ample economice, politicienii nu au ce face, sunt împinşi unul către celălalt”, a mai spus Tampiza.

South Stream
va aduce gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagră, către statele est-europene membre ale UE şi apoi spre nordul Italiei. Gazprom a anunţat că este pregătit să înceapă construcţia conductei în 2013.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a derulat, în urmă cu o săptămână, o vizită la Moscova, unde a discutat cu preşedintele Gazprom posibilitatea includerii României în South Stream.

Videanu a afirmat că priveşte „cu mult optimism” vizita de la Moscova, iar autorităţile de la Bucureşti vor furniza Gazprom până la sfârşitul lunii august datele relevante pentru studiu de fezabilitate privind trecerea gazoductului prin România.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed