Țară, țară, vrem ostași. Dar românii nu vor. O nouă campanie de recrutare

Ministerul Apărării Naționale (MApN) organizează, în perioada 20 mai – 27 iunie, o nouă campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să devină rezerviști voluntari în Armata României.

„Ministerul Apărării Naționale organizează, în perioada 20 mai – 27 iunie, o nouă campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României.

Sunt disponibile 4936 de locuri de rezerviști voluntari (ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați) în unități militare de pe întreg teritoriul național.

Procesul de recrutare și selecție se desfășoară în baza prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari, republicată, și a Ordinului ministrului apărării naționale nr. M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015, cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-un comunicat de presă.

MApN explică și care va fi procesul de recrutare

Cetățenii interesați se pot informa la centrele militare despre etapele procesului de recrutare și selecție, structurile desemnate să execute selecția, unitatea sanitară militară unde vor susține examinarea medicală, precum și unitatea militară sau centrul de instruire în care vor urma programul de instruire inițială, dacă este cazul, și despre avantajele serviciului militar în calitate de rezervist voluntar.

„Candidații proveniți din rândul cetățenilor fără pregătire militară vor fi consiliați în ceea ce privește exprimarea opțiunilor, orientându-se către funcțiile pentru care îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor și corespondența specializărilor dobândite în viața civilă cu armele/serviciile și specialitățile militare. Detalii suplimentare pot fi obținute de la sediul centrelor militare zonale, județene sau de sector”, se mai arată în comunicat.

La prezentarea la centrul militar, cetățenii care doresc să devină rezerviști voluntari vor completa o cerere de înscriere și vor prezenta următoarele documente: actul de identitate, în original și copie, certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim șase luni înainte de data depunerii, acte de studii și/sau alte documente care atestă competențe dobândite în viața civilă, în original și copie, permisul de conducere valabil, în original și copie, dacă este cazul, pentru candidații fără pregătire militară, dacă postul pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice și livretul militar, în original și copie, dacă este cazul, doar pentru cei care dețin calitatea de rezervist.

MApN precizează că prin adoptarea Legii nr. 115/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 468, Partea I, din 05.05.2021, respectiv republicarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari în Monitorul Oficial al României nr. 603, Partea I, din 17.06.2021, au intrat în vigoare măsuri care au ca scop creșterea atractivității serviciului militar în calitate de rezervist voluntar. Printre cele mai semnificative măsuri se numără creșterea cuantumului remunerației acordate în perioada în care rezerviștii voluntari nu participă la instruire sau misiuni, de la 10% la 30% din solda de funcție, la care se adaugă solda gradului deținut, creșterea cuantumului indemnizației de instalare, eliminarea obligației de restituire a cheltuielilor de recrutare și selecție în cazul nesemnării/nefinalizării contractului, eliminarea limitărilor privind plecarea rezerviștilor voluntari în străinătate, precum și posibilitatea repartizării în funcție fără susținerea probelor de selecție pentru rezerviștii proveniți din cadre militare în activitate și soldați/gradați profesioniști, în primul an de la trecerea în rezervă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed