Tarifele RCA se modifică radical în câteva zile

0
Tarifele RCA se modifică radical în câteva zile

Hotărârea privind tarifele maxime ale RCA a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 8 noiembrie şi va intra în vigoare peste zece zile, aşadar pe data de 18 noiembrie. Noile preţuri vor fi aplicate de societăţile de asigurare o perioadă de şase luni. Societăţile ce vor practica tarife peste acest nivel riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 50.000 de lei. Pe lângă amenzi, ar putea primi şi sancţiuni contravenţionale.

 

Tarife maxime pentru maşini puternice

 

Intrarea în vigoare a noilor tarife nu înseamnă că firmele de asigurări vor schimba peste noapte preţurile practicate. Pentru a adopta noi tarifele, asiguratorii trebuie ca, în prealabil, să notifice ASF în acest sens. Aşa că, cele mai multe companii de asigurări, care se încadrează în plafoanele impuse de noua Hotărâre de Guvern, vor folosi preţurile actuale, până când acestea expiră. Doar asiguratorii care vând în prezent RCA peste nivelurile stabilite de actul normativ, vor fi forţate să-şi revizuiască tarifele.

 

Nivelurile care apar în Hotărârea de Guvern sunt calculate pentru clasa de bonus-malus B0, aşadar pentru şoferi care nu au avut accidente în trafic. Pe măsură ce clasele de bonus-malus cresc, din cauza unui istoric prost, şi tariful de RCA se majorează. De departe cele mai mari prime vor fi achitate de tinerii cu vârste până la 25 de ani, care conduc maşini de capacitate de peste 2.500 cmc. RCA-ul pentru această categorie poate ajunge la 3.087 de lei.

 

Pentru aceeaşi categorie de maşini tariful maxim scade odată cu vârsta şoferului. Astfel, conducătorii auto cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani vor achita un RCA maxim de 1.796 de lei, iar şoferii cu vârsta peste 60 de ani un RCA maxim de 1.559 de lei.

 

Cea mai avantajată clasă: 1.200 – 1.400 cmc

 

De departe cea mai avantajată clasă de maşini va fi categoria 1.200 – 1.400 cmc, pentru care ASF şi, ulterior, Executivul, a aprobat cele mai mici tarife. Valorile maxime ale poliţelor sunt chiar mai avantajoase decât pentru categoria sub 1.200 cmc. Astfel, şoferii cu vârste sub 25 de ani care au o maşină de 1.200 cmc vor plăti RCA de maximum de 985 de lei.

 

Şoferii cu vârste între 31 şi 40 de ani vor plăti RCA maxim de 610 lei, în timp ce şoferii cu vârste cuprinse între 41 şi 50 de ani, vor achita RCA de până la 617 lei. Şoferii care au peste 60 de ani şi maşini de 1.200 cmc vor plăti cel mult 541 de lei.