Milionarul Tender către investitorii români: veniţi în Africa să faceţi bani. Idei de afaceri

Doar doi români au afaceri în Africa: Frank Timiş şi Ovidiu Tender. Amândoi par a gândi la scară mare. Timiş a găsit şi exploatează în Sierra Leone cel mai mare filon de fier din lume, estimat la 12 miliarde de tone. Tender a concesionat jumătate din Gambia ca să caute petrol şi are zeci de mii de km pătraţi de concesiuni în Senegal. Mai mult, vrea să intre în acţionariatul companiilor naţionale de transport aerian din Gambia şi Guineea Conakry şi să exploateze un milion de hectare de teren agricol în Africa. „Africa e ultimul loc încă ne-explorat geologic de pe planetă. Are resurse minerale uriaşe iar oportunităţile se ivesc de când cobori din avion. Eu acum vreau doar să am linişte în ţară ca să mă pot dezvolta în Africa”, spune omul de afaceri, pentru Money.ro.

Omul de afaceri ar vrea să vadă mai mulţi oameni de afaceri români investind în Africa şi spune că ar fi mai mult decât bucuros să-i ajute, pentru că acum beneficiază de experienţă. „Aşa cum şi pe mine m-a învăţat Frank(Timiş) aşa aş putea să-i ajut şi eu pe alţii. E important să te introducă cineva, să-ţi spună unde să te duci şi cum să nu ajungi pe drumuri închise”, arată Tender.

Potrivit acestuia, nu este nevoie de bani mulţi ca să derulezi afaceri în Africa. De fapt, ca şi alţi oameni de afaceri, spune că mai important e accesul la bani. Chiar dacă nu l-ai avea, cu o sumă relativ mică, te poţi umple de bani. Omul de afaceri dă exemple concrete. „În Senegal, pe malul Atlanticului, ies 3.000 de bărci la pescuit. Tot ce aduc ele, peşte, scoici, moluşte, fructe de mare se încearcă a se vinde pe loc. Dar nu vând mai mult de 10% din ce prind. Restul se aruncă. Ei, ia spuneţi să se construiască nişte camere de refrigerare acolo pentru peştele în surplus şi să se cumpere câteva camioane care să-l ducă la oraş, 100 de km mai încolo. L-ar cumpăra foarte ieftin. Sau de ce să nu angajezi 100 de negrese să cureţe, să felieze şi să pună la conservă cu mirodenii care să împiedice alterarea. Nu e mare investiţie dar poţi face bani frumoşi”, spune Tender.

O altă de afacere pentru un român dispus să investească în Africa ar fi o fermă de animale. Tender spune că s-a interesat la Ministerul Agriculturii din Senegal şi a aflat că doar 3% din necesarul de lapte al ţării provine din intern. În aceste condiţii creşterea locală de animale care să dea lapte pare o afacere profitabilă pentru că preţul acestuia ar fi sensibil mai mic faţă de cel de import.

Însă cea mai bună afacere, din cele trei amintite de Tender, pare a fi cultivarea de jatropha.  „Această plantă denumită şi „arborele de petrol”, prin prelucrare, dă un ulei din care se produce bio-diesel. Vreau explotaţii de acest tip şi în Senegal dar şi în alte ţări precum Guineea Bissau ori Guineea Conakry. Pe un termen de 10 ani am intenţia să exploatez un milion de hectare de teren agricol cu această plantă tehnică. Estimez o investiţie de 400-500 de milioane de dolari numai pentru jatropha”, spune Tender. El explică şi de ce a ales să se implice în cultura acestei plante. Cultivarea unui ha cu jatropha nu costă mai mult de 600 de dolari. După recoltare uleiul produs de această plantă se vinde cu 500 de dolari tona iar turtele rămase se vând şi ele cu 100 de dolari tona. Se încasează, aşadar, 600 de dolari pe tonă. Funcţie de an, recolta poate fi între 1,5 şi 4 tone pe ha. Banii încasaţi pe un hectar de jatropha variază, astfel, între 900 şi 2.400 de dolari iar profitul poate reprezenta de la 50% la 300% suma investită în cultură.

Mari companii petroliere internaţionale precum Shell, Texaco ori Eni sunt o prezenţă constantă în Senegal şi contractează de la producătorii locali toată recolta de jatophra pe perioade de până la 20 de ani.

Ovidiu Tender este unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din ţară fiind creditat cu o avere de 300 de milioane de euro. Are investiţii în industrie, agricultură, lucrări de infrastructură, turism, transport aerian şi imobiliare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed