Termocentralele pe cărbune ne-au salvat în plină secetă

Condamnat de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) la restructurare „radicală“ şi chiar lichidare în unele cazuri, sectorul cărbunelui a salvat din nou sistemul energetic românesc, după ce seceta s-a instalat în ţara noastră începând cu luna iulie şi a redus semnificativ producţia hidro şi pe cea eoliană.

 

Astfel, dacă în luna iunie sectorul hidro realiza constant peste nivelul produs în unităţile pe bază de cărbune, acum trendul s-a inversat, iar termocentralele pe huilă şi lignit produc peste segmentul hidro. Mai mult, în anumite momente, acestea produc mai mult decât sectoarele hidro şi eolian la un loc. Acest lucru este posibil deoarece seceta şi temperaturile mari nu s-au manifestat doar prin scăderea debitelor pe râuri şi Dunăre, dar şi prin lipsa vântului.

 

De exemplu, miercuri, la ora 13.00, pe cărbune se produceau 2.656 MW, ceea ce înseamnă 30,29% din producţia naţională de energie electrică, pe când din ape se realizau 1.439 MW, adică 16,49% din total, potrivit datelor Transelectrica. Faţă de anul trecut, producţia hidro s-a înjumătăţit. Astfel, joi, 6 august, se produceau din surse hidro doar 1.342 MW, pe când în joia aferentă din 2014, 7 august, hidrocentralele produceau 3.270 MW. În contrapartidă, producţia pe cărbune a crescut cu 25%.
Citeste mai mult: adev.ro/nszd0s

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed