Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Ce să nu faci pe 6 decembrie

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Ce să nu faci pe 6 decembrie. Sfântul Nicolae este extrem de important și tocmai din acest motiv, ziua în care este amintit e una cu o semnificație aparte.

Se spune că Sfântul Nicolae este milostiv față de săraci, ajută văduvele, orfanii și dăruiește bani tuturor oropsiților. Sfântul Nicolae este, de asemenea, protector al copiilor, fiind primul moș darnic care le face acestora cadouri odată cu venirea iernii.

Acesta este sărbătorit anual la data de 6 decembrie. Iar dincolo de obiceiul în care cei mici primesc cadouri în ghetuțe, există și alte tradiții urmate în diferite colțuri din țară.

Spre exemplu, există obiceiul, la sate, ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.

Totodată, în noaptea de Sfântul Nicolae, tradițiile românești vorbesc și despre ritualuri magice, farmece și prognosticuri meteorologice.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Ce să nu faci pe 6 decembrie


Astfel, se vor pune crenguțe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până la Anul Nou, ocazie cu care se va afla rodul livezilor din anul ce urmează. Se spune în tradiția românească că iarna începe la Sfântul Niculai, când, acesta, trebuie să-și scuture braba cea albă, cu alte cuvinte, trebuie neapărat să ningă. Dacă totuși se întâmplă să nu ningă de Sfântul Nicolae, atunci se zice că ar fi întinerit Sfântul Niculai.

Ce să nu faci de Sfântul Nicolae? Există mai multe tradiții și superstiții urmate de creștini de la an la an.

Pentru că sărbătoarea este cu cruce roşie în calendar, este interzis să facem curăţenie, să spălăm rufe, să fim zgârciţi, să ne certăm sau să te contrazici cu cineva.

Se spune că persoanele care vor în această zi sfântă, vor avea un Crăciun nefericit în familie. Totodată, nu trebuie să uităm de cei săraci sau să fim nepăsători. Totodată este bine să nu uităm să ne spălăm pe față cu zăpadă, dacă a nins afară, pentru că asta aduce prosperitate şi sănătate.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri