Tranzacţiile imobiliare în judeţul Cluj au scăzut cu 31% faţă de anul trecut

Totodată, potrivit unui comunicat de presă de marţi al instituţiei, înscrierile ipotecilor în Cartea Funciară au fost cu 67 de procente mai scăzute pentru intervalul ianuarie-septembrie 2009 în comparaţie cu aceeaşi perioadă de timp din 2008.

Scoaterea terenurilor din circuitul agricol în vederea construirii a înregistrat, de asemenea, o scădere cu 42% faţă de 2008, iar lucrările de cadastru pentru înscrierea în Cartea Funciară depuse la instituţie au fost în primele nouă luni ale anului 2009 cu 21 de procente mai puţine faţă de perioada ianuarie-septembrie 2008.

„Evidenţele Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj arată, în schimb, o creştere pentru perioada ianuarie-septembrie 2009 la eliberarea titlurilor de proprietate (13%) şi a numărului de dosare depuse în vederea exproprierii pentru obiective de interes naţional (207%)”, se mai arată în comunicat.

Deşi situaţia tranzacţiilor imobiliare este mai slabă în comparaţie cu anul trecut, în primele trei semestre ale acestui an se observă o creştere de la un trimestru la altul.

„În trimestrul III, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară înregistrează o creştere cu 30% a numărului de tranzacţii imobiliare faţă de trimestrul II şi cu 33% faţă de primul trimestru din 2009. În ceea ce priveşte înscrierea ipotecilor în Cartea Funciară, se observă, de asemenea, o creştere cu 31 de procente pe trimestrul III faţă de trimestrul precedent şi o creştere cu 76% în trimestrul III faţă de primul trimestru al anului 2009”, se mai arată în comunicatul de presă.

Cu toate acestea, se construieşte puţin şi în 2009 în judeţul Cluj, astfel că la Serviciul de Cadastru se menţine o uşoară scădere a numărului de avize pentru scoaterile definitive din circuitul agricol în trimestrul III faţă de trimestrul II (-14%), cât şi faţă de trimestrul I din 2009. Nici numărul lucrărilor de cadastru depuse la OCPI Cluj nu a crescut, constatându-se o scădere cu 12 procente în trimestrul III faţă de trimestrul II, şi o scădere de 17% faţă de primul trimestru.

Există o creştere pe trimestrul III faţă de trimestrul II la eliberarea titlurilor de proprietate (1%) şi la numărul de dosare depuse în vederea exproprierii pentru obiective de interes naţional (115%), în timp ce faţă de trimestrul I se constată o scădere cu 4 % la eliberarea titlurilor de proprietate, şi o creştere cu 164 de procente la numărul de dosare depuse în vederea exproprierii pentru obiective de interes naţional.

Exproprierile în vederea construirii de obiective de interes naţional se datorează construirii centurii de ocolire Est a municipiului Cluj-Napoca, precum şi Autostrăzii Transilvania.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed