x


  • EUR
    4.7274
    USD
    4.2601
string(8) "sanatate"

Un oraş întreg DISPARE din România, în fiecare an

54.000 de români mor anual, în urma accidentelor vascular-cerebrale.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 15.05.2019, 5:57

România se află pe locul 3 în topul ţărilor cu cele mai multe cazuri noi de AVC şi pe locul al doilea în topul deceselor şi al infirmităţilor cauzate de această afecţiune, după infarctul miocardic, potrivit studiului „The Burden of Stroke in Europe, 2015”.

 

La nivel global, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că 70% din accidentele vasculare cerebrale şi 87% din decesele legate de accidentele vascular cerebrale apar în ţările cu venituri mici şi medii. În ultimele patru decenii, incidenţa AVC în ţările cu venituri mici şi medii s-a dublat.

 

Conform raportului „The Burden of Stroke in Europe“, 61.552 de români fac un AVC în fiecare an. Mai bine de 54.000 dintre ei decedează, scrie adevarul.ro.

 

„Raportul face o radiografie a accidentelor vascular cerebrale în toate ţările europene, iar aceste cifre te sperie, indiferent dacă eşti medic sau pacient. Ceea ce mi se pare mai îngrijorător este că România încă nu acordă un interes major prevenţiei AVC-ului. Acelaşi studiu arată că doar 1% din pacienţii români au primit asistenţă de la unităţile mobile pentru AVC. Este important să avem unităţi de intervenţie rapidă în cazul AVC-ului acut în fiecare judeţ din ţară. Rapiditatea intervenţiei după un AVC este vitală, dar cel mai eficient tratament rămâne prevenţia“ , afirmă într-un comunicat dr. Dan Mitrea, medic neurolog la Clinica Neuroaxis.