Un psiholog a explicat de ce notele nu ar trebui spuse în fața clasei: „Ajungem să avem nivelul de creștere a depresiei”

Prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară, Facultatea de PsihologieEu întreb studentii: care e salariul pe care și l-ar dori fară să exagereze? Dublăm cifra aia. Și de mâine ești angajat! Păi ești ca Albă ca Zăpada, apar păsarele și ciripesc în jurul tău! Pâna când afli, colegul tău a negociat un salariu de 3 ori mai mare, nu de 2 ori. Ne duce la depresie.

În fața școlii. În cele mai multe țări vestice există un carnet de elev electronic. Notele le știe profesorul și le afla doar elevul în cauză. Și părintele său. Nu toată clasa.

La școala, evaluarea corectă se face în raport cu propria persoană. La începutul anului școlar sunt la un nivel. Și, în raport cu începutul, vor fi evaluate progresele mele doar în raport cu mine. Comunicate doar mie. Aceasta înseamna motivație și construirea încrederii în propria persoană.

Prof. univ.dr. Ovidiu Pânișoară, Facultatea de PsihologieEu compar într-o clasa elevii – deja am o problemă! Iar comparația socială – capra vecinului- societatea română învața din familie trebuie să fii mai frumos ca celălalt. Nu trebuie să fii bogat, ci mai bogat decât celelălalt e o comparație paguboasă! Ajungem să avem nivelul de creștere a depresiei extrem de mare, nu ar trebui să mă intereze nivelul clasei, eu am obținut o notă pentru ce pot eu în raport cu mine!

Vă raportați permanent la exterior, la alții, apare neliniștea. Prima caramidă a bolillor numite tulburare de anxietate și depresie.

Ce poate să facă parintele? Spuneți-i clar: Mă bucur să fiu cu tine!, Mă bucur de tine! – și așteptați reacția. Nu prima întrebare – Ce ai facut la școală?, Ce notă ai luat?, Ce notă au luat ceilalți?

Dr. Elena Brănaru, medic primar psihiatrie pediatrică: Un copil dacă este trist, nefericit, dacă are performanțe proaste la școală, ar fi bine să te duci undeva să întrebi, nu să-l consideri prost și ca nu ar performanțe bune la școala! E foarte important să vorbim de la om la om, nu de la poză la poză!

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri