Un sistem care costă câteva sute de lei poate salva vieți în caz de cutremur major

Planeta se confruntă cu mii de cutremure în fiecare an. Unele dintre ele sunt suficient de letale încât să coste vieți omenești. Cutremurele de ieri din Turcia și Siria au provocat cel puțin 4.000 de decese.

Există diverse tehnologii și sisteme rezistente la cutremur, dar încă mai sunt multe de făcut pentru a minimiza daunele și victimele. Un inventator indian a inventat un mecanism unic care ar putea salva vieți în timpul unui cutremur. Invenția se adresează în principal persoanelor care locuiesc în clădiri înalte, scrie Tech in Asia.

Prototipul patului de protecție împotriva cutremurelor/ Credit foto: Proxgy

Pulkit Ahuja , fondator și CEO al Proxgy , a depus brevete la autoritățile de reglementare din India pentru un pat de protecție împotriva cutremurelor.

Prețul unui astfel de pat este de 130 de dolari, adică 600 de lei.

Cum funcționeazã?

Patul de protecție împotriva cutremurelor folosește un declanșator de activare de la o cutie senzorială care constă din accelerometre, senzori giroscopi, circuite de microcontroler care rulează algoritmi personalizați și senzori unidirecționali de mișcare a tunelului pentru a detecta apariția unui cutremur într-o fracțiune de secundă.

Odată detectat un cutremur, mecanismul, care constă dintr-o pereche de motoare antisincronizate, este activat și închide automat patul cu un baldachin înclinat ranforsat. Acest lucru permite ca resturile care cad – care altfel ar putea provoca daune sau moartea – sa alunece pur si simplu.

Copertina înclinată, realizată din Kevlar armat cu fibră de carbon, este atașată la periferia patului la un capăt și închisă de un cadru telescopic legat de motoare pe celălalt. Senzorii de detectare a cutremurelor care declanșează mecanismul de protecție pot fi fie plasați pe pat, fie sincronizați wireless cu motoarele.

Dacă sunt plasați deasupra unui dulap lângă pat, de exemplu, senzorii devin mult mai eficienți din punct de vedere energetic, deoarece nu trebuie să proceseze și să arunce false pozitive, cum ar fi mișcările atunci când oamenii folosesc patul, a spus Ahuja pentru Tech in Asia .

Designul înclinat asigură ca resturile să nu se acumuleze deasupra structurii. Odată ce cutremurul se termină, baldachinul poate fi introdus înapoi în jurul patului pentru a fi folosit din nou în viitor.

Potrivit lui Ahuja, materialul a fost testat cu 100 de tone metrice de resturi care cad de la o înălțime de până la 10 metri. Acestea fiind spuse, țesătura baldachinului este încă în lucru.

Patul de protecție împotriva cutremurelor în stare de protecție / Credit foto: Proxgy

Motoarele și cutia senzorială ale patului, pe de altă parte, folosesc protocoale de comunicații cu consum redus de energie pentru a rămâne conectate wireless și sunt, de asemenea, echipate cu o baterie în cazul unei pene de curent. Inventatorul spune că backup-ul este suficient pentru a menține activi senzorii patului până la o săptămână fără alimentare, în timp ce motoarele pot fi implementate de două ori cu o singură încărcare.

„În viitor, senzorii de activare ai patului inteligent de protecție împotriva cutremurelor vor fi legați direct de un sistem central de monitorizare și avertizare timpurie a cutremurelor prin Wi-Fi și 4G în loc de detectarea și activarea locală la fața locului”, a adăugat Ahuja

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed