Vaccin anticancer personalizat. Noua descoperire a cercetătorilor

Vaccin anticancer personalizat – este posibil?

Noile tratamente injectabile – echivalente unui vaccin personalizat anticancer – nu exclud intervenția chirugicală sau chimioterapia, dar ar putea reduce riscul de recidivă. 

Vaccinurile personalizate împotriva cancerului au fost un subiect intens dezbătut la reuniunea din acest an a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului (AACR) din San Diego. 

Mai multe companii fac pași importanți în a obține tratamente injectabile concepute pentru a ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva tumorilor specifice, scrie BigThink.

Cum arată aceste vaccinuri personalizate împotriva cancerului? 

Celulele canceroase sunt acoperite de proteine ​​mutante, numite „neoantigene”, care nu se găsesc pe celulele sănătoase. Vaccinurile personalizate împotriva cancerului antrenează sistemul imunitar să recunoască neoantigenele unice ale pacientului, să găsească și să distrugă celulele canceroase.

Deoarece cercetătorii au nevoie de o probă de tumoră pentru a dezvolta unul dintre aceste vaccinuri împotriva cancerului, acestea nu pot fi administrate pentru a preveni cancerul, înainte ca o persoană să se îmbolnăvească. În schimb, scopul lor este să distrugă celulele canceroase care ar fi putut scăpa de alte tratamente, cum ar fi intervenția chirurgicală sau chimioterapie, pentru a reduce riscul de recidivă.

O șansă nouă pentru bolnavii de cancer

Pentru ca vaccinurile personalizate împotriva cancerului să funcționeze, acestea trebuie să vizeze neoantigenele potrivite și să declanșeze un răspuns imunitar puternic.

„Deoarece cancerele apar din propriile noastre celule, este mult mai greu pentru sistemul imunitar să distingă proteinele din celulele canceroase ca fiind străine în comparație cu proteinele din agenți patogeni precum virușii”, explică Vinod Balachandran, chirurg-chirurg pancreatic la Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

„Dar progresele importante în biologia cancerului, dezvoltarea de noi biotehnologii și secvențierea genomică fac acum posibilă proiectarea de vaccinuri care pot face diferența”, a continuat el.

Cercetătorii Moderna au folosit întâlnirea anuală a AACR pentru a prezenta rezultatele unui studiu în curs de desfășurare a unui vaccin împotriva cancerului în curs de dezvoltare, numit mRNA-4157, care anterior a arătat promițător în prevenirea reapariției melanomului .

Vaccin anticancer personalizat – este posibil?

În noul studiu, Moderna testează vaccinul împotriva unui alt tip de cancer, numit carcinom cu celule scuamoase de cap și gât HPV-negativ (HPV-HNSCC). Acest cancer are o rată de supraviețuire de cinci ani, pentru mai puțin de 50% dintre pacienți.

Compania franceză de biotehnologie Transgene a prezentat, în cadrul întâlnirii anuale a AACR, rezultatele unui test al vaccinului său personalizat împotriva cancerului, numit TG4050. Acest studiu a testat vaccinul Transgene pe 33 de persoane cu HPV-HNSCC. După îndepărtarea tumorii, radio și chimioterapie, 17 persoane au primit vaccinul. După o urmărire medie de 18,6 luni , niciuna dintre persoanele care au primit vaccinul imediat nu a avut recidivă de cancer, în comparație cu trei recidive din grupul care nu l-a făcut. Efectele adverse legate de vaccinul împotriva cancerului au fost uşoare până la moderate.

„TG4050 începe acum să arate un beneficiu potențial pentru pacienții cu cancer de cap și gât cu risc ridicat de recidivă”, a declarat Alessandro Riva, președinte și CEO al Transgene. „Așteptăm cu nerăbdare să începem faza II a studiului în cadru adjuvant pentru cancerul de cap și gât.”

Companiile de biotehnologie BioNTech și Genentech au prezentat și date promițătoare despre un vaccin personalizat împotriva cancerului, numit cevumeran autogen, la întâlnirea AACR. Acesta vizează cancerul pancreatic, care ucide 87% dintre pacienți, în decurs de cinci ani de la diagnosticare.

Deși rezultatele anunțate fac parte din studii încă în desfășurare, vaccinurile personalizate împotriva cancerului ar putea duce la o nouă eră în tratamentul cancerului.

„Suntem foarte încântați de aceste date preliminare, precum și de corpul de dovezi care este construit de comunitate în favoarea vaccinurilor pe bază de neoantigen”, a spus cercetătorul Transgene Olivier Lantz. „Studii precum al nostru demonstrează potențialul vaccinurilor terapeutice individualizate pe bază de neoantigen de a face parte din standardul de îngrijire de mâine.”

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed