Vânzările de petrol rusesc către India, afectate. De ce

0

Vânzările de petrol rusesc sunt afectate! Noile sancțiuni americane împotriva Moscovei amenință să afecteze vânzările de petrol rusesc către India, cel mai mare cumpărător de țiței rusesc transportat pe mare, și să îngreuneze eforturile rafinăriilor de stat indiene de a asigura acorduri anuale de aprovizionare, au declarat pentru agenția Reuters trei surse din industrie familiarizate cu această chestiune.

Washingtonul a impus vineri sancțiuni pentru a marca doi ani ani de la invazia Moscovei în Ucraina și ca represalii pentru moartea liderului opoziției Alexei Navalnîi.

Sancțiunile vizează principalul grup de petroliere din Rusia, Sovcomflot, pe care Washingtonul l-a acuzat că este implicat în încălcarea plafonului de preț impus de G7 pentru petrolul rusesc, precum și 14 tancuri de țiței legate de Sovcomflot.

Sursele au declarat că rafinăriile indiene sunt îngrijorate că ultimele sancțiuni vor crea „provocări” în obținerea de nave pentru petrolul rusesc și ar putea duce la creșterea tarifelor de transport.

În plus, este posibil ca Moscova să fie nevoită să exporte și mai mult țiței prin intermediul traderilor pentru a se proteja de riscul unor sancțiuni suplimentare, ceea ce ar adăuga incertitudini, au declarat sursele din industrie, refuzând să fie numite din cauza caracterului sensibil al problemei.

India a cumpărat rareori petrol rusesc înainte de 2022, din cauza costurilor ridicate de transport, dar rafinăriile din a treia mare națiune importatoare de petrol din lume sunt acum mari cumpărători, beneficiind de prețuri mai mici, după ce Europa a interzis importurile de petrol rusesc.

Rusia a apărut ca principalul furnizor de petrol al Indiei în 2023. Prin acorduri la termen și achiziții de pe piața spot, națiunea sud-asiatică a importat aproximativ 1,66 milioane de barili pe zi de petrol rusesc în 2023, comparativ cu o medie de 652.000 bpd în 2022.

Rafinăriile de stat Indian Oil Corp, Bharat Petroleum Corp și Hindustan Petroleum Corp sunt în discuții comune cu gigantul rus Rosneft pentru un acord anual care să asigure un volum combinat de până la 400.000 bpd de petrol rusesc pentru anul fiscal care începe la 1 aprilie, au declarat sursele citate.

Sursele au declarat că volumele finale în cadrul acordurilor planificate depind de condițiile de plată și de reducerile oferite de Rusia.

Rosneft a oferit o reducere de 3-3,50 dolari pe baril față de prețurile din Dubai, au declarat două dintre surse, mai costisitoare decât acordul actual al rafinăriei Indian Oil cu Rosneft, care se încheie la 31 martie, cu o reducere de 8-9 dolari față de cotațiile din Dubai.

Indienii consideră că discountul propus este mic, având în vedere incertitudinile aduse de sancțiuni, au spus sursele.

Cele trei rafinării și Rosneft nu au răspuns la solicitările de comentarii.

O sursă guvernamentală indiană a declarat că India va continua să cumpere petrol rusesc doar dacă acesta este vândut sub plafonul de preț și transportat cu nave care nu sunt supuse sancțiunilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.