Videanu: Transgaz a primit o invitaţie oficială pentru South Stream, nu statul român (VIDEO)

„Transgazul a primit (invitaţia – n.r.), ca societate comercială. Atât, nu statul român, instituţiile guvernamentale”, a spus Videanu despre faptul că Gazprom a infirmat anunţul făcut de ministrul Economiei, potrivit căruia România a fost invitată oficial în South Stream.

Pe de altă parte, surse din Gazprom Export au declarat, vineri, pentru Hotnews, că nu a existat nicio invitatie oficială a Gazprom adresată Transgaz să participe la proiectul South Stream.

Tot vineri, secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban a afirmat că România nu a primit nici o invitaţie oficială pentru a adera la proiectul energetic South Stream.

„Referitor la invitaţia oficială de care vorbiţi dumneavostră, după părerea mea ea nu există încă. Au fost discuţii care s-au purtat cu ocazia întâlnirii cu vice-preşedintele Gazpromului, dar toate discuţiile, cel puţin partea oficială la care eu am asistat s-au referit numai la a face schimb de informaţii în principal tehnice vis-à-vis de locul pe unde conducta va trece prin Marea Neagră şi a le pune la dispoziţie o serie întreagă de măsurători, informaţii pe care le avem”, a spus Şerban la RFI.

Videanu a declarat în urmă cu două săptămâni, într-o conferinţă de presă, că Gazprom a invitat oficial România în proiectul gazoductului South Stream şi a propus autorităţilor române să colaboreze cu Romgaz Mediaş în domeniul explorării şi dezvoltării de zăcăminte de gaze în afara ţării.

„Vicepreşedintele Gazprom Alexandr Medvedev mi-a înmânat invitaţia să participăm la South Stream, pe care au dat-o şi Transgaz. Vom analiza cu interes această iniţiativă. România va analiza cu interes orice iniţiativă care contribuie la securitatea energetică a României şi a UE. Suntem preocupaţi de iniţiativele care pot avea un impact pozitiv în plan regional. Am pus la dispoziţia Gazprom toate datele solicititate, astfel încât partea rusă să-şi poată finaliza studiile”, a spus atunci ministrul Economiei.

Transgaz este operatorul sistemului naţional de transport al gazelor şi este controlat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care deţine 73,5% din capital.

Fondul Proprietatea are o participaţie de 14,9% din acţiuni, iar diferenţa de 11,4% din titluri aparţine mai multor acţionari.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed