World Bank: România prinde din urmă Europa Occidentală în câțiva ani

Conform unei proiecții World Bank pe baza datelor Eurostat, România și Polonia au șansa să prindă nivelul puterii de cumpărare al Germaniei, Franței și Italiei în mai puțin de zece ani.

Experții World Bank au analizat datele din ultimii 20 de ani ai Eurostat, iar concluzia este uimitoare: Nu mai este mult până când România prinde din urmă țările ”cu apă caldă”.


Un grafic realizat de Banca Mondială arată cum a crescut puterea de cumpărare în două cele mai mari țări membre UE din estul Europei, România și Polonia, comparativ cu Germania, Franța, Spania și Italia.

Astfel, în ultimii ani puterea de cumpărare a României și Poloniei a crescut în mod constant, în timp ce în cele patru țări occidentale s-a erodat ușor. Punctul de întâlnire – momentul în care puterea de cumpărare din România și Polonia va ajunge la fel ca în Franța sau Germania – este undeva către sfârșitul acestui decaeniu sau începutul deceniului următor.

Conform predicției World Bank, până în anul 2033, România va fi egalat, dacă nu chiar depășit puterea de cumpărare din Germania, Franța, Spania și Italia.

Puterea de cumpărare a românilor era anul trecut la mai puțin de jumătate față de media europeană, potrivit unui studiu „GfK Purchasing Power Europe 2023”.

Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în România era, în 2023, puțin peste 7.700 de euro. Românii sunt cu 56% sub media europeană, adică pe locul 33 din cele 42 de state europene incluse în clasamentul puterii de cumpărare.

La nivel european, Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg au un venit net mai mare decât restul Europei. La polul opus se află Belarus, Kosovo şi Ucraina, cu cea mai mică putere de cumpărare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed