Zeitung: Misiunea lui Fischer în proiectul Nabucco va fi să negocieze cu Turcia

Unul dintre cele mai sensibile aspecte privind realizarea proiectului Nabucco este solicitarea Turciei de a avea dreptul să folosească 15% din gaz pentru uz intern sau pentru export. Ministrul pentru energie al Turciei, Taner Yildiz, a declarat că Turcia nu va renunţa la această cerinţă, dar, pe de altă parte, Comisia Europeană pentru Energie a afirmat că această pretenţie este inacceptabilă. Analiştii consideră că cerinţa Turciei face ca Nabucco să fie nefezabil din punct de vedere comercial, din moment ce ţările furnizoare nu vor fi dispuse să vândă gaz cu preţ redus către Turcia.

Acordul interguvernamental care urmează să fie semnat luni la Ankara, între Turcia, România, Bulgaria, Ungaria şi Austria, nu va aborda şi acest aspect delicat, solicitarea Turciei urmând să fie soluţionată separat, evantual chiar prin intermediul politicianului german Joschka Fischer, după cum relatează Basler Zeitung.

„Faptul că proiectul pentru un nou ‘Drum al Mătăsii pentru energie’ întâmpină oprelişti este dovedit şi de recrutarea fostului ministru german de externe, Joschka Fischer. Fostul şef al diplomaţiei, care a fost puternic angajat în sprijinirea aderării Turciei la UE pe timpul mandatului său, va contribui la acest proiect mai ales pentru a menţine Turcia implicată”, scrie cotidianul.

De altfel, preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că „au apărut nişte probleme în acordul interguvernamental Nabucco care se semnează luni în Turcia”, dar, pe de altă parte, oficiali ai Transgaz România şi ai Nabucco au spus că nu au cunoştinţă despre existenţa vreunei probleme.

În ceea ce-l priveşte pe fostul ministru de externe german şi lider al Verzilor, Joschka Fischer, acesta nu a scăpat de criticile presei germane, prestigiosul Financial Times Deutschland observând recent că Fischer a ajuns astfel să îşi încalce principiile morale şi să fie plătit de unii dintre vechii săi duşmani, RWE. În perioada în care a fost ministrul mediului în landul Hessen (1985-1987), Joschka Fischer avea mari dispute cu RWE pe teme privind energia atomică.

Contractul lui Fischer cu Nabucco este semnat până la sfârşitul anului 2010, dar oficial nu a fost făcută publica suma pentru care Fischer a acceptat oferta. Potrivit unor surse citate în presa germană, ar fi vorba de mai multe sute de mii de euro.

Potrivit oficialilor RWE, fostul politician al Verzilor urmează să concentreze pe „cultivarea contactelor şi a dialogului politic la nivel înalt în ţările relevante pentru implementarea Nabucco”. Mai exact, el se va folosi de experienţa sa în politica externă şi din domeniul energetic pentru a consolida susţinerea politică pentru proiect şi pentru a coordona iniţiativele în acest sens.

După Schroeder, Fischer este al doilea politician german care se pune în slujba sectorului energetic. Fostul şef al SPD este preşedinte al comitetului de acţionari al companiei Nord Stream, deţinută în proporţie de 51% de Gazprom. Nord Stream este o conductă construită de Gazprom, împreună cu partenerii germani E.On şi BASF, şi este proiectată pentru a transporta gaz din Siberia, prin Marea Baltică, şi apoi către nord-vestul Europei.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care va transporta anual până la 31 de miliarde de metri cubi de gaz din Asia Centrală în special spre Uniunea Europeană şi va trece prin Turcia şi sud-estul Europei.

Nabucco, lansat în 2002, ar urma să intre în funcţiune în 2014, iar costul său este estimat la 7,9 miliarde de euro, însă specialiştii sunt de părere că banii vor fi greu de găsit, din cauza crizei financiare globale. Nabucco este contracarat de eforturile Federaţiei Ruse de a construi la rândul său South Stream, gazoduct proiectat să lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagră.

Unele dintre ţările participante la Nabucco şi-au exprimat acordul pentru implicarea în construcţia South Stream între ele numărându-se Bulgaria, Austria, Ungaria şi de curând Turcia.

Potrivit planurilor iniţiale ale consorţiului Nabucco, gazoductul ar urma să aibă ca ţări furnizoare, într-o primă fază, Azerbaidjan, Turkmenistan şi Kazahstan, ca mai târziu să fie luate în considerare şi Iran sau Irak, pentru o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi. Un anunţ important în acest sens a fost făcut vineri de Turkmenistan, cel mai mare producător de gaz din Asia Centrală, anunţând oficial că este dispus să asigure gaz pentru Nabucco.

Din consorţiul Nabucco fac parte, cu câte o parte egală de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România), Botaş (Turcia) şi RWE (Germania). Azerbaidjan, Georgia, Turcia şi Egipt au semnat în luna mai un acord privind grăbirea construcţiei de conducte din zonă, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusă să aloce acestui proiect aproape 200 de milioane de euro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed