x


  • EUR
    4.8337
    USD
    4.2959
string(7) "stiinta"

ZI EXTRAORDINARĂ pentru știința mondială. Imagine în premieră!!!

La ora 16.00 a fost prezentată prima imagine a unei găuri negre.

Author: Mihai Voican | Sursa: Hotnews | Publicat: 10.04.2019, 17:17

În șapte orașe din lume au început la ora 16.00 conferințe de presă și a fost anunțată una dintre cele mai mari descoperiri din astrofizică: o imagine cu ”orizontul” unei găuri negre. Datele de la opt telescoape uriașe de pe patru continente au fost combinate și analizate, ca parte a unui efort uriaș de cercetare. Astronomii au făcut teorii, calcule, și simulări despre găuri negre, iar acum putem vedea o imagine în premieră cu orizontul evenimentului, câmp gravitațional atât de puternic, încât orice obiect pătrunde în perimetrul său, dispare în gaura neagră. Imaginea prezentată acum este a unei găuri negre aflată la 55 milioane de ani lumină de Terra.

Găurile negre sunt obiecte cosmie extrem de comprimate care conțin cantități incredibile de masă într-o regiune foarte mică. Prezența lor afectează în moduri extreme tot ce le înconjoară, deformând spațiul și timpul și supraîncălzind orice material care cade în ele. Imaginea realizată dezvăluie gaura neagră din centrul galaxiei masive Messier 87, aflată în constelația Fecioarei. Această gaură neagră se află la 55 de milioane de ani-lumină de Terra și are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât cea a soarelui nostru.

Pentru a putea observa direct mediul înconjurător imediat al unei găuri negre, Event Horizon Telescope a depus eforturi în vederea modernizării și conectării unei rețele mondiale de opt telescoape răspândite pe glob. Acestea se află în locuri greu accesibile și la altitudini ridicate, inclusiv în munții Sierra Nevada din Spania, pe vulcanii din Hawaii și din Mexic, în munții din Arizona, în deșertul Atacama din Chile și în Antarctica. La această operațiune internațională majoră participă peste 200 de cercetători din Europa, din Americi și din estul Asiei, spune cei de la Comisia Europeană.

 

Articolul integral pe HOTNEWS