Ce se întâmplă cu microîntreprinderile din 2016

În primul rând, vom prezenta care este regimul fiscal aplicabil în prezent microîntreprinderilor. Așadar, acestea plătesc un impozit de 3% pe venit, indiferent de numărul de angajați pe care îl au.

 

Condițiile care îi permit unei pesoane juridice să aibă calitatea de microîntreprindere și să beneficieze de acest regim fiscal sunt următoarele: obțin venituri din alte surse decât din activități în domeniul bancar, asigurări, reasigurări, piața de capital, jocuri de noroc; veniturile din consultanță și management, nu depășesc 20% din veniturile totale; veniturile se situează sub nivelul de 65.000 euro; printre asociați nu se numără entități ale statului și nu se află în lichidare.

 

Începând de anul viitor, s-a mai introdus o restricție pentru obiectele de activitate ale firmelor care pot opta pentru statutul de microîntreprindere. Entitățile care desfășoară activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere și gazelor naturale nu pot fi microîntreprinderi.

 

O altă modificare este că, atunci când se depășește plafonul de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanță și management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, se datorează impozit pe profit începând cu trimestrul respectiv, luând în considerare veniturile și cheltuielile din acel trimestru și nu de la începutul anului, așa cum se procedează în prezent.

 

O altă modificare importantă și care reprezintă un mare avantaj pentru microîntreprinderile care au angajați este un impozit pe venit redus, de doar 1%. De acest impozit pe venit redus, pot beneficia firmele nou-înființate care, în primii doi ani, au cel puțini un salariat, care funcționează pe o durată de cel puțin patru ani, iar asociații/acționarii nu au mai avut titluri de participare la alte firme.

 

Pentru a beneficia de cota de impozitare de 1% pe venit, firma trebuie să angajeze cel puțin o persoană în decurs de 60 de zile de la înregistrare. Salariatul poate fi o singură persoană cu un contract de muncă cu normă întreagă sau mai multe persoane care lucrează part-time, cu condiția ca fracțiunile de normă ale acestora, însumate, să cumuleze o normă întreagă. De asemenea, facilitatea se acordă și în cazul în care există contracte de administrare sau de mandat, iar remunerația acestora este cel puțin la nivelul salariului minim.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed