Michael Jordan. MVP-ul și majoritatea simplă

Este cel mai bogat baschetbalist din istorie. Suficient de controversat. Extraterestru, mare amator de golf și gambling. Criticat și admirat. Dominant. Uluitor ca atlet. Dar mai presus de orice, extraordinar de carismatic.

Și nu prin multifațetarea digitală sau prin bizz-ul companiilor create. Prea puțin din toate astea. Puterea de atracție și ce îl face cel mai bun din toate timpurile vine dintr-un loc necunoscut și prea puțin pământean.

Modelarea spațiului
Numărul titlurilor câștigate nu contează aici. Și nici valoarea contului din bancă. Desigur, nici faptul că nu este cel mai bun marcator din istoria NBA. Nu este nici măcar cel mai bine plătit jucător din istorie. S-a întâmplat doar de două ori în 15 ani de carieră, să aibă cel mai mare salariu din NBA.

Diferența vine din modul în care a simțit jocul. Și mai ales prin modul în care l-a exprimat, prin modelarea spațiului. Jocul lui Jordan nu a fost întotdeauna același. A avut un început exploziv. Foarte motric pentru anii `80. Nemaivăzut și greu de oprit. După întoarcerea din 1995, a fost altceva.

La fel de hotărât, dar mult mai elegant. A apărut fadeaway, celebra aruncare pe spate. Devenise Air Jordan. Respira baschet prin fiecare mișcare. Aici s-a produs marea schimbare. Stilul era desăvârșit. Eficiența era maximă. Simultan. Este ceea ce nu va putea fi egalat vreodată. De aceea este cel mai bun din toate timpurile.

Majoritate simplă
Însă doar 45,9% dintre actualii jucători din NBA susțin că Michael Jordan este cel mai bun, potrivit The Athletic. Mai exact, 142 de jucători considerați reprezentativi pentru cele 30 de echipe. LeBron James este al doilea cu 42,1%, iar nemuritorul Kobe Bryant, al treilea, cu 9,8%.

În 2019, diferența dintre MJ și LBJ era de peste 60 de procente. Jordan, 73%, LeBron, aproape 12%. Între timp, LeBron a devenit cel mai bun marcator din istorie, cu peste 40.000 de puncte înscrise. Înainte de asta însă, trecuse o pandemie peste toate.

The Beatles și Elvis
Distanța creată este de fapt, una de sens. Ceva important scapă din cauza timpului pierdut în fața ecranelor anti-pandemie. Electronice sau nu. Ce scapă înseamnă chiar mai mult decât un stil de joc imposibil de cuantificat.

“The Beatles și Elvis s-au întors” spunea Larry Brown, antrenorul rivalei Indiana Pacers, la revenirea lui Jordan, în 1995. “Acum îi intervievează ghetele”, nu s-a putut abține Corie Blount, în timp ce televiziunile îi încadreau ghetele Nike, își amintește Phil Jackson.

Pentru aceleași ghete, Jordan a primit 500.000 de dolari în 1984 și 260 de milioane, 40 de ani mai târziu. De aceea este cel mai bun. Air Jordan a creat de fapt, lumea în care LeBron a devenit Rege.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed