Cei care au avut depozite în dolari sunt fericiţi

Dolarul american s-a apreciat cu 22% în ul­timul an şi a spart ieri pragul de 4 lei, un nivel care nu mai fusese atins niciodată, evoluţie care a adus un câştig nesperat celor care şi-au păstrat eco­nomiile în dolari, dar şi com­paniilor cu exporturi în SUA sau în ţări din Asia sau Orientul Mijlociu, unde multe tranzacţii sunt exprimate în dolari.

„Impactul este benefic asupra exportatorilor către alte continente precum Orientul Mijlociu sau Asia unde preţurile sunt exprimate mai degrabă în dolari. Referitor la im­por­turile energetice şi mai ales la costul gazelor, întărirea dolarului american va fi compensată mai mult decât necesar de scăderea preţului gazelor ca urmare a indexării la un preţ al pe­trolului în scădere semnificativă“, afirmă Radu Crăciun, economistul-şef al BCR.

Exporturile pe piaţa americană sunt de echivalentul a sub un miliard de euro, adică numai 2% din exporturile totale ale companiilor româneşti.

Firmele locale sunt dependente de pieţele din Uniunea Europeană, mărfurile livrate în afara spaţiului comunitar fiind de aproximativ 1,5 mld. euro dintr-un total de 52 mld. euro.

Practic, efectul benefic al aprecierii dolarului este resimţit mai degrabă de cei cu economii în moneda americană. Cine a pariat pe dolar în primăvara anului trecut are acum un câştig de 22%, adică de patru ori mai mare decât câştigul dintr-un depozit în lei, unde dobânda ajunge la maximum 3,5% pe an.

Cei care şi-au ţinut economiile în dolari şi-au asumat însă un risc în condiţiile în care dobânzile la depozitele în moneda americană sunt vizibil mai mici decât la lei, respectiv în jur de 1% pe an.

La nivelul economiei, aprecierea dolarului are mai degrabă efecte negative, crede analistul economic Aurelian Dochia. „Majoritatea exporturilor sunt către zona euro, nu sunt către zona de dolar, şi avem importuri în zona de dolar, tot ce ţine de energie, de petrol. Aşa că în ultima vreme benzina deja a început să se scumpească în loc să se menţină măcar la nivelul la care ajunsese în februarie, unul din motive fiind şi tendinţa ascendentă a dolarului.“”

Aprecierea dolarului faţă de leu vine în contextul în care moneda americană a câştigat teren în mod constant în faţa euro de la jumătatea anului trecut şi a ajuns în prezent la o paritate de 1,1 dolari/euro. Tranzacţiile cu dolari sunt reduse pe piaţa valutară locală, astfel că banca centrală stabileşte cursul de schimb leu/dolar în funcţie de cotaţiile euro/dolar pe pieţele internaţionale şi leu/euro pe piaţa de la Bucureşti. Cursul afişat ieri de BNR a fost de 4,0041 lei/dolar. Dolarul era cotat la circa 3,2 lei în martie anul trecut.

Evoluţia ascendentă a dolarului vine în condiţiile în care SUA, cea mai mare economie mondială, se află în plină creştere economică, cu un plus de peste 2% anul trecut şi cu o scădere a şomajului spre nivelul de dinaintea crizei din 2008. Pe de altă parte, economia zonei euro stagnează, în principal din cauza restrângerii finanţărilor acordate de marile grupuri financiare europene. Economia europeană se bazează într-o măsură mult mai mare decât cea americană pe finanţarea de la bănci. Analiştii se aşteaptă ca războiul valutar să se intensifice în trimestrele următoare.

 

mai multe, pe zf.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed