Ministrul ucrainean al Agriculturii Mîkola Solski, primul ministru plasat în detenţie în timpul funcţiei, a plătit o cauţiune de 1,8 milioane de euro şi ”continuă să îşi exercite funcţia”, anunţă ministerul

0

Mîkola Solski, care a demisionat joi, ”a fost eliberat pe cauţiune, a căreu sumă se ridică la 75,7 milioane de grivne”, adică aproximativ 1,78 milioane de euro, anunţă ministerul său.

El ”continuă să îşi exercite funcţia”, dă asigurări ministerul.

Este pentru prima oară când un ministru în funcţie este plasat în detenţie în Ucraina, potrivit activiştilor anticorupţie ucraineni.

Parchetul ucrainean a anunţat vineri plasarea în detenţie provizorie a ministrului Agriculturii, acuzat de faptul că şi-a însuşit terenuri aparţinând statului, înainte de a intra în Guvern.

Curtea anticorupţie a dispus joi palsarea în detenţie provizorie a ministrului până la 24 iunie, potrivit unui comunicat al parchetului specializat în dosare de corupţie.

Mîkola Solski, care şi-a prezentat demisia, putea fi eliberat dacă plătea o cauţiune de 76 milioane de grivne (1,8 milioane de euro), potrivit hotărârii tribunalului, a precizat parchetul.

ÎNSUŞIRE DE TERENUR I

Agenţia naţională ucraineană de luptă împotriva corpuţiei a anunţat marţi că Mîkola Solski este suspectat de faptul că şi-a însuşit terenuri publice în valoare de aproape 6,9 milioane de euro şi că a ”încercat să-şi însuşească alte terenuri” în valaore de aproape 4,5 milioane de euro.

În acest scop, îl acuză autorităţile, el a acţionat împreună cu oficiali de la Serviciul de stat însăecinat cu Cadastrul şi Cartografierea.

Ei sunt suspectaţi de faptul că şi-au însuşit în perioada 2017-2021 aproape 2.500 de hectare în regiunea Sumî (nord-est) printr-un sistem care a implicat o deturnare de documente oficiale.

”Acuzaţii au încercat de asemenea să-şi însuşească alte 3.282 de hectare de terenuri, însă forţele de ordine i-au împeidicat”, potrivit acuzării.

Mîkola Solski a lucrat până în 2019 la un cabinet de avocatură, potrivit biografiei sale oficiale.

El a fost ales în Parlament în acel an şi a fost numit ministru în martie 2022, imediat după invazia Ucrainei de către Rusia.

Scandaluri de corupţie apar cu regularitate în Ucraina, însă ele implică în general oficiali din eşaloane secundare.

Lupta împotriva corupţiei – un rău endemic în Ucraina – este una dintre condiţiile majore impuse de către Cei 27 Kievului în cadrul cererii sale de aderare la Uniunea Europeană (UE).