Cel mai cumplit cosmar al Europei

0

Conform informațiilor apărute la începutul acestei luni, guvernul german ia în considerare chiar și apariția unei panici bancare în Grecia, în cazul în care alegerile legislative care urmează să aibă loc pe 25 ianuarie ar fi câștigate de alianța de stânga Syriza.

 

Vestea cea mai proastă care este de natură să dea fiori reci oricărui cetățean al Uniunii Europene este că, potrivit ultimelor sondaje de opinie din Grecia, Syriza domină opțiunile de vot, 35,5% dintre eleni afirmând că vor da votul partidelor de extremă stângă.

 

Al doilea în topul opțiunii electoratului elen se află, conform sondajelor publicate duminică, partidul liberal-conservator Nea Dimokratia (Noua Democrație), cu 30,5%. Restul formațiunilor politice adună fiecare mult sub 10% din opțiunile grecilor.

 

Discuţiile privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro s-au intensificat după ce săptămânalul german Der Spiegel a afirmat recent că Angela Merkel ar fi pregătită să lase Grecia să iasă din zona euro în cazul victoriei stângii radicale Syriza la alegerile legislative din 25 ianuarie şi dacă Syriza pune la îndoială politica de austeritate impusă de Uniunea Europeană.

 

Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat că vrea să termine cu austeritatea impusă de creditorii internaţionali şi vrea să restructureze datoria Greciei.

 

O eventuală ieșire a Greciei din zona euro este un pericol mare pentru toate statele membre, inclusiv pentru România. „Grecia este un pericol mare şi trebuie avut în vedere şi de către noi, de România. Noi, la BNR, deja l-am luat în considerare. Sperăm să nu se întâmple şi nu cred că se va întâmpla, dar, ca orice instituţie serioasă, suntem pregătiţi”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, pe 7 ianuarie, după şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR pe probleme de politică monetară.

 

Problema legată de eventualitatea ieșirii Greciei din zona euro este cu atât mai spinoasă cu cât apartenența unei țări la zona euro este „irevocabilă”. „Apartenenţa la zona euro este irevocabilă”, a declarat Annika Breidthardt, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, amintind că această regulă este înscrisă în Tratatul de la Lisabona, în Articolul 140, paragraful 3. „Nu vom face speculaţii şi scenarii care riscă să fie interpretate într-un context care nu va fi”, a explicat un alt purtător de cuvânt, Margaritis Schinas.