Comisia Europeană impune noi reguli pentru multinaţionale

Principalul mod prin care multinaţionalele plătesc taxe mai mici este evitarea plăţii impozitului pe profit de către societăţile rezidente prin devierea veniturilor către filiale sau sucursale din ţări cu nivel redus de impozitare, scrie adevarul.ro.

 

 

Dacă în anul 2016, Comisia a adoptat o directivă destinată combaterii evaziunii fiscale a companiilor multinaţionale în cadrul Uniunii Europene, marţi noi măsuri au fost adoptate pentru a evita această practică şi între statele UE şi cele terţe. În România, prevederile Directivei vor trebui transpuse până la data de 31 decembrie 2018, urmând ca ele să intre în vigoare la începutul lui 2019.

 

 

 

Însă de când multinaţionalele au fost acuzate că s-au implicat în protestele din Piaţa Victoriei, eforturile politicienilor români pentru taxarea profitului obţinut de companiile străine în ţara noastră s-au intensificat.

 

 

Efectele Directivei în România

 

Directiva europeană urmează să fie transpusă şi în România, însă nu mai devreme de 1 ianuarie 2019, termenul dat de Comisia Europeană.

 

Ea va aduce o serie de noutăţi pentru fiscalitatea din România, cea mai importantă fiind introducerea regulilor de impozitare a societăţilor străine controlate. Aceasta încearcă astfel să împiedice multinaţionalele să folosească portiţe legislative pentru a plăti taxe mai mici.

 

 

Expertul fiscal Adrian Benţa consideră că, pentru a putea fi aplicat, proiectul din România al deputaţilor liberali trebuie adaptat conform cu Directiva. „Dacă ne referim la Directiva privind impozitarea profiturilor doar prin metoda eliminării deductibilităţii dobânzilor, proiectul din România trebuie adaptat să fie conform cu Directiva”, a declarat, pentru „Adevărul“, Adrian Benţa.

 

Cu toate acestea, el a spus că, din punctul său de vedere, această Directivă este „frecţie la picior de lemn”, pentru că metodele de transferuri de profituri sunt mult mai multe şi elevate decât nişte plăţi de dobândă, care au devenit metode „băbeşti”.

 

 

El a dat drept exemplu de metode moderne de transfer de profituri plăţile de redevenţe sau celebrele servicii de consultanţă şi management, dar şi preţurile de transfer. „Deocamdată se iau măsuri de fiscalizare a profiturilor în statele unde se realizează, se combate doar una dintre metode, metoda spălării profiturilor prin dobânzi. Mai sunt o multitudine de alte metode. Până nu le pui capac la toate, este frecţie la picior de lemn”, este de părere Benţa. „Companiile vor găsi alte metode de a compensa pierderile”, a mai spus el.

 

 

Benţa a criticat şi declaraţiile negative ale politicienilor la adresa multinaţionalelor, spunând: „Suntem lipsiţi de caracter. Pe de o parte înfierăm multinaţionalele, dar ne pare atât de rău când se mută câte o investiţie. Ce ne-ar fi plăcut să vină la noi”.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed