Drogul care le place tot mai mult românilor

„Drogul pentru care s-a înregistrat în România o creștere mai însemnată a consumului este canabisul, a cărui prevalență de-a lungul vieții se află însă sub media europeană”, arată ministrul de Interne, Gabriel Oprea, într-un răspuns la o interpelare adresată de un senator pe tema creșterii consumului de droguri în țara noastră.

 

Oficialul guvernamental citează rezultatele unui studiu realizat de Agenția Națională Antidrog (ANA), realizat în anul 2013 și publicat în luna aprilie a acestui an. Conform studiului, consumul de canabis din România este de 3,5 ori mai redus decât media euruopeană. Dacă, media la nivelul UE în decembrie 2014 era de 16,4%, prevalența de-a lungul vieții în România este de 4,6%.

 

La nivel european, s-au înregistrat prevalențe pentru consumul de canabis de-a lungul vieții cuprinse între 0,7% și 35,6%. România se află printre țările cu prevalența cea mai mică, fiind urmată doar de Malta (3,5%) și Turcia (0,7%).

 

Raportul național privind situația drogurilor pentru anul 2014, publicat de ANA, arată că procentul adolescenţilor cu vârsta de 14 ani şi peste din mediul urban care au consumat vreodată droguri este de 7,5%. Totodată, autorii studiului consideră că 3,8% dintre adolescenţii chestionaţi au experimentat cel puţin o dată în viaţă un tip sau altul de droguri.

 

2,3% dintre adolescenţii români au declarat că au consumat canabis, 1% ecstasy, 1% substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (cunoscute şi sub numele de “etnobotanice”), 1% au luat somnifere, 1% sedative, 1% substanţe halucinogene şi 1% substanţe inhalante.

 

Consumul de droguri pare a fi mai răspândit în rândul băieţilor, în timp ce, în rândul fetelor, este mai răspândit consumul de sedative, somnifere şi antidepresive. Niciunul dintre adolescenţii sub 14 ani chestionaţi nu a consumat heroină şi doar 0,3% dintre cei cu vârste mai mari şi-au administrat vreodată acest tip de drog.

 

Autorii arată că, potrivit analizei, în funcţie de mediul de rezidenţă, consumul de droguri este rar întâlnit în cazul adolescenţilor de la sate. În plus, niciun adolescent din mediul rural nu a consumat heroină, în timp ce 0,3% dintre cei ce trăiesc în urban au făcut acest lucru.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed