Lunea neagră, începutul noii crize financiare?

Prețul petrolului a scăzut, ieri, sub nivelul de 40 de dolari pe baril. Petrolul urmează trendul general al pieții care este de scădere accentuată. Chiar din primele ore ale zilei de ieri, prețul petrolului a scăzut cu 3%, ajungând sub 39 dolari/baril, un nou minim înregistrat după momentul crizei financiare.

 

Astfel, prețul petrolului brut s-a prăbușit cu aproximativ 60% comparativ cu prețul de acum un an, în ciuda faptului că părea să aibă o perioadă de stabilitate.

 

Toate mărfurile au fost deopotrivă afectate de scăderi, De exemplu, prețul cuprului a scăzut, ieri, cu 2%.

Dezastru în China

În China, dezastrul este în toi. Piețele de capital au continuat să se prăbușească necontrolat, trăgând în jos atât prețurile acțiunilor companiilor, cât și al mărfurilor. În ciuda sumelor uriașe pe care le pompează în piață guvernul de la Beijing, se pare că investitorii și-au pierdut încrederea în bursele chineze.

 

Situația este atât de gravă încât până și presa chineză controlată de stat a titrat, ieri, „Lunea Neagră”. Singura întrebare la care investitorii caută acum răspuns este „Cât de gravă va fi încetinirea economică a Chinei?”

 

Bursa de la Shanghai a căzut, ieri, cu 8,5%, iar indicele japonez Topix scăzuse cu 5,9%. Bursa din Taiwan a marcat un minus de 4,8%, cea de la Jakarta o scădere de 4,04%, iar cea din Mumbai de 4,55%.

 

Cea mai proastă zi din 2008 încoace și în Europa

 

Bursele europene sunt și ele în degringoladă, marcând cea mai proastă perioadă din 2008. Indicele bursei de la Frankfurt marcase, pe parcursul zilei, o scădere de 4,8%, scrie Bloomberg

 

„Astăzi, toată lumea pare să vândă, și în piață este panică, alegerile raționale au dispărut, nu există reacții raționale”, a declarat Michael Woischneck, de la Lampe Asset Management GmbH, care gestionează active în valoare de 6,2 miliarde de euro.

 

Analiștii internaționali compară situația creată în piețe cu câteva momente de început ale unor crize financiare, cum ar fi criza financiară asiatică din 1997, criza financiară din 2008, declanșată de creditele americane subprime, precum și prăbușirea burselor din 1987.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed