O meserie cunoscută este pe cale să dispară din România. Sute de intermediari riscă să se închidă anul acesta

Din februarie 2018 băncile și unitățile service auto vor putea vinde asigurări percepând comision exact în același fel în care o fac astăzi brokerii. Nu este singura veste proastă pe care draftul legii care urmează să implementeze în România Directiva IDD, privind intermedierea în asigurări, o aduce brokerilor locali.

Cheltuielile pe care intermediarii le vor suporta pentru pregătirea angajaților vor crește semnificativ în condițiile în care una dintre prevederile IDD spune, de exemplu, că fiecare intermediar va trebui să aibă un executiv, altul decât acționarul majoritar al firmei.

 

Aproape toți brokerii de asigurări din România sunt, în esență, inițiative antreprenoriale în care fondatorul și acționarul majoritar este și șef executiv. Și la celelalte nivele costurile cu pregătirea profesională vor crește substanțial, având în vedere că agenții vor avea nevoie de mai multe cursuri și certificări. Potrivit unui broker important din piață, costurile cu pregătirea profesională s-ar putea tripla după adoptatare legii care implementează directiva IDD în România. În aceste condiții, majoritatea brokerilor mici,precum și o parte a celor cu cifre de afaceri de nivel mediu se vor afla într-o situație dificilă.

 

Într-un scenariu negativ, ASF ar putea chiar să impuă brokerilor, conform prevederilorIDD să constituie rezerve echivalente cu 4% din primele brute intermediate și chiar să decidă înființarea unui fond de garantare, pe modelul Fondului de Garantare a Asiguraților(FGA) care să fie alimentat de brokeri. Sursele Profit.ro spun că, la acest moment, ASF nu ar susține neapărat aceste măsuri, dar, în ipoteza în care ele vor fi adoptate ar conduce automat la dispariția brokerilor mici. Peste 80.000 de brokeri și agenți lucrează în domeniul asigurărilor din România , în zona de intermediere.

 

mai multe, pe profit.ro.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed