Patron: Dăm ajutoare sociale celor care nu au chef de muncă

Dragoș Roșca, președintele RBL și un important investitor de tip business angel din România, spune că mai ales în ultimii 2-3 ani firmele au început să resimtă puternic deficitul de forță de muncă din România, odată cu stingerea crizei economice.

 

”După anul 2012 economia românească a trecut pe creștere, afacerile au început să funcționeze și în momentul în care am vrut să angajam oameni noi nu am mai avut pe cine, nu mai există” – a spus Roșca, marți, într-o conferință.

 

Lipsa de personal se resimte în toate domeniile, iar puținii lucrători disponibili pot avea probleme de pregătire profesională sau de etică a muncii, se mai plânge omul de afaceri.

 

Daca vrei să cauți oameni foarte bine specializați, îi gasesti foarte greu: sudori, medici anesteziști, IT-isti, programatori etc. Dar lăsând la o parte aceste specialități, astăzi nu găsești paznici, nu găsești manipulanți în depozit, croitorese. Nu mai găsești mai nimic. Sau cei care exista au o problemă de pregătire sau de etică a muncii”, a mai spus șeful Delta Asset Invest.

 

În context, el a criticat politicile de asistență socială ale statului român.

 

Dăm ajutoare sociale celor care n-au chef de muncă și spunem că descurajăm piața neagră a muncii. Dar cei care mai mergem din când la țară, dacă vrem să chemăm pe cineva să ne ajute, unul dintre asistații sociali vine, dar nu vrea contract de muncă, vrea bani la negru, pentru că, dacă îl angajezi, își pierde ajutorul social. Deci prin acest ajutor social noi încurajăm munca la negru în mediul rural, la maximum!” – a mai spus Dragoș Roșca.

El reclamă și o creștere nejustificată și nesustenabilă a salariilor în sectorul bugetar, în anumite domenii, care pune presiune și pe firmele private, care se văd concurate puternic pe piața muncii de către stat.  ”Salariul mediu în sistemul public este mai mare decât cel din sistemul privat. Și nu pentru că s-au majorat salariile profesorilor sau ale medicilor”.

 

”În condițiile acestui deficit de forță de muncă, evident, salariile au crescut și așa este normal să se întâmple. Salariile au crescut în România în mod real cu peste 60% în ultimii 3 ani, Iar salariul minim s-a dublat prin decizii administrative” – a mai afirmat el.

 

mai multe, AICI

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed