România pregătește modificarea legii privind terorismul

„Având în vedere schimbările mediului general de securitate la nivel european, caracterizat de apariţia unor noi fenomene cum ar fi: deplasările în şi dinspre zonele de conflict ale luptătorilor străini, accesarea de către terorişti a valurilor de migranţi sau procesul de radicalizare, în proiectul de lege iniţiat de MAI se introduc noi elemente la capitolul infracţiuni din Legea 535/2004, conform cărora acest tip de fapte sunt pedepsite inclusiv pe teritoriul României”, afirmă comunicatul.

MAI propune incriminarea mai multor fapte, cum ar fi „deplasarea unei persoane de pe teritoriul statului al cărui cetăţean este sau de pe teritoriul căruia îşi are domiciliul sau reşedinţa spre sau pe teritoriul unui alt stat decât cel al cărui cetăţean sau rezident este în scopul comiterii, planificării ori pregătirii actelor de terorism sau participării la acestea ori pentru oferirea sau primirea de instruire sau pregătire pentru comiterea unui act de terorism ori pentru susţinerea, în orice mod, a unei entităţi teroriste”, această faptă urmând a fi pedepsită cu închisoare de la 5 la 12 ani.

 
„De asemenea, se propune sancţionarea mai drastică a faptei de promovare a unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea uneia dintre infracţiunile enumerate la art. 32 alin. 1 şi 3 şi art. 33 alin. 1 şi alin. 2 lit. e (din Legea 535/2004) indiferent dacă mesajul susţine sau nu în mod direct terorismul ori dacă au fost săvârşite sau nu respectivele infracţiuni, pentru care se propune o pedeapsă cu închisoare de la 2 la 7 ani (în prezent o astfel de faptă fiind pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani)”, se mai explică în comunicatul citat.

 

Proiectul de lege asigură și corelarea reglementărilor privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române şi Jandarmeriei Române la cadrul general privind combaterea terorismului, în privinţa atribuţiilor celor două instituţii. Astfel, în funcţie de amploarea şi de natura acţiunii teroriste, intervenţia contrateroristă se poate executa şi de către unităţi specializate ale Poliţiei Române şi Jandarmeriei Române, menționează proiectul prezentat de MAI.

 

 

Ministerul Afacerilor Interne precizează că la elaborarea acestui proiect de lege a lucrat împreună cu specialiştii SRI.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed