Un aisberg care dacă se va clătina va zgudui din nou oceanul planetar

Din cea mai mare economie a lumii vin veşti de natură să neliniştească cea mai puternică bancă centrală a lumii: costul cu forţa de muncă creşte cu cea mai slabă viteză din ultimele trei decenii, inevitabil cheltuielile populaţiei încetinesc, iar activitatea industrială frânează. Colac peste pupăză, Puerto Rico, teritoriu aparţinând SUA, a intrat în default.

Între timp, prezidenţiabilii a­me­ricani, preocupaţi cu retorica de campanie, ies în faţă mai degrabă cu planuri economice fanteziste care ignoră realitatea.

Veştile vin când Rezerva Federală americană (Fed), banca centrală a SUA, încearcă să găsească momentul potrivit pentru a începe normalizarea politicii monetare prin prima creştere a dobânzii de referinţă după aproape un deceniu de pauză. Dobânzile mici au făcut creditul ieftin în perioada de criză sprijinind astfel economia, dar favori­zează acumularea de datorii şi reduc profitabilitatea investiţiilor, cu impact direct asupra fondurilor de pensii.

Stagnare economică în Statele Unite sau orice turbulenţe prin care ar trece economia americană înseamnă probleme pentru Uniunea Europeană, pentru care SUA reprezintă de departe principala piaţă de export.

De asemenea, aşa cum au arătat anii trecuţi, creşterea dobânzilor în SUA în­seamnă vremuri dificile pentru econo­mi­ile emergente, care au active cu ran­damente ridicate dar cu grad crescut de risc şi către care s-au îndreptat o parte din banii investitorilor când Fed a în­ce­put să micşoreze dobânzile. Do­bânzi mai mari ar face activele ame­ricane din nou atractive. Fed a lăsat să se înţeleagă că va începe să majoreze do­bânzile atunci când datele macroeco­no­mice o vor convinge că economia este su­ficient de puternică pentru a le suporta.

mai multe, pe zf

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed