AcasăEconomie10 lucruri pe care nu le ştiai despre IKEA

10 lucruri pe care nu le ştiai despre IKEA

In ciuda succesului sau general, compania are cateva secrete intunecate si cateva date destul de interesante. Fie ca iubesti sau urasti mobilierul lor, aceste 10 lucruri iti vor trezi cu siguranta interesul pentru ceea ce se intampla in spatele comapniei:

 

  • 1: Magazinul a fost conceput de un simpatizat nazist

 

Fondatorul Ingvar Kamprad a deschis IKEA in 1943, pe vremea cand avea doar 17 ani. In acelasi timp, acesta era direct implicat in strangerea de fonduri si recrutarea pentru Miscarea Suedeza, o miscare fascista, anti-semita care punea accent pe nationalismul suedez. Kamprad a recunoscut ulterior ca aceasta implicare a fost cea mai mare greseala vietii sale.

 

  • 2: Compania este de fapt o organizatie caritabila

 

Daca partea cu implicarea nazista nu era suficient de rea, IKEA are si una dintre cele mai elaborate scheme de evaziune fiscala care reuseste sa opereze in limitele legii. IKEA este detinuta de INGKA Holding B.V, o corporatie olandeza care este controlata de o fundatie non-profit olandeza, cunoscuta ca Stichting Ingka Foundation, care a fost fondata de Kamprad in 1982. Pentru ca firma este detinuta de o fundatie caritabila, profiturile acesteia nu sunt taxate, iar aceasta fundatie caritabila valoreaza acum 36 de miliarde de dolari.

 

  • 3: Denumirea produselor este foarte specifica

 

Deoarece Kamprad este dislexic, i-a fost foarte greu sa se ocupe de un inventar care era constituit din coduri de produse, asa ca a decis ca toate produsele sa fie denumite in cuvinte. Majoritatea produsele sunt denumite dupa un sistem dezvoltat de IKEA, unde fiecare tip de mobilier are o alta origine. De exemplu, mesele si scaunele au de obicei numele unor locatii din Finlanda. Covoarele sunt denumite dupa locuri din Danemarca si tot asa.

 

  • 4: IKEA vinde si case

 

Esti gata sa iti cumperi o casa? Daca locuiesti in tarile nordice sau in Marea Britanie, nu trebuie sa mergi la agentia imibiliara, ci poti merge pur si simplu la IKEA si sa iti cumperi o casa asamblabila la o fractiune din pretul imobiliar. Casele BoKlok au fost lansate initial in Suedia in 1996, dar intre timp s-au extins in intreaga Europa.

 

  • 5: Catalogul IKEA este mai celebru decat Biblia

 

Poate va ducem putin in eroare, dar in fiecare an apar mai multe exemplare de cataloage IKEA decat biblii. Cataloagele au fost lansate in 1951, iar de atunci au devenit extrem de populare, avand chiar si o baza de fani. Acum sunt printate in 55 de editii si 27 de limbi in fiecare an.

 

  • 6: Poti sa cumperi mobilier IKEA pentru casa ta virtuala

 

Daca nu mai ai spatiu in casa pentru toate aceste produse minunate ai putea sa le cumperi pentru casa ta virtuala. Din 2008, jucatorii Sims 2 au putut sa cumpere produsele IKEA pentru a decora casele personajelor lor.

 

  • 7: Magazinul da dependenta

 

Majoritatea dintre noi ne-am obisnuit deja cu magazinele IKEA si nu le mai vedem ca pe ceva special, dar pentru multi altii, sansa de la face cumparaturi la magazinul suedez este o super oportunitate. In special cand multe magazine IKEA ofera un certificat cadou de 150 de dolari pentru primul cumparator care intra in magazin. Aceasta promotie poate fii una “ucigasa” – la propriu. De exemplu, certificatul cadou a dus la moartea a trei oameni atunci cand primul magazin IKEA s-a deschis in Jeddah, Arabia Saudita in 2004.

 

  • 8: Este o modalitate grozava pentru parinti de a lua o pauza

 

Multe magazine ofera gratuit centre de supraveghere si locuri de joaca pentru copii, in timp ce parintii lor sunt la cumparaturi. Parintii stresati pot astfel sa se plimbe si chiar sa se bucure de o masa relaxata sau, de ce nu, sa traga un pui de somn intr-unul din dormitaorele amenajate in magazin.

 

  • 9: Au fost prima companie care au prezentat un cuplu de homosexuali intr-o reclama

 

Desi reclama a fost difuzata o singura data in 1994, era un mare lucru pentru o companie atat de mare sa lanseze o reclama cu un cuplu homosexual. De atunci, compania a avut mai multe reclame speciale pentru atragerea comunitatii gay, inclusiv o reclama care avea ca si personaj principal un transexual.

 

  • 10: Numele IKEA este un acronim

 

In timp ce majoritatea oamenilor cred ca IKEA este un cuvant suedez sau doar un cuvant fara sens, ca si Kodak, este de fapt un acronim cu o conexiune apropiata de sufletul lui Ingvar Kamprad. Literele sunt initialele lui, initiala fermei unde a crescu – “Elmtaryd” si orasul unde aceasta era localizata – “Agunnaryd”.

 

 

Ultimele Articole