10 miliarde de euro pentru stimuli fiscali în contextul crizei imobiliare

0
10 miliarde de euro pentru stimuli fiscali în contextul crizei imobiliare

Criza globală a creditelor a pus capăt deceniului de creştere economică a Spaniei, susţinută de sectorul imobiliar, un adevărat motor al economiei. Banca centrală a estimat că ritmul de creştere se va tempera la 2,4% anul acesta, faţă de 3,8% în 2007, dar FMI crede că economia Spaniei nu va creşte cu mai mult de 1,8 procente.

Pentru a elimina o parte din efectele unei posibile crize imobiliare, Guvernul are de gând să ofere cetăţenilor aproximativ zece miliarde euro: 6 miliarde vor fi destinate plăţii către contribuabil a unei sume de 400 de euro, strânsă după aplicarea unor scutiri fiscale. Restul va fi cheltuit pe susţinerea firmelor medii şi mici şi pentru garanţii oferite băncilor ce creditează cumpărarea de imobile subvenţionate.

Ministrul spaniol al economiei nu a precizat pentru cât timp este planificată acordarea acestui pachet de stimuli, însă economiştii preconizează o scădere a ritmului de creştere economică pentru cel puţin următorii doi ani.

Primul ministru a promis săptămâna trecută plata mai rapidă a sumelor obţinute prin scutiri fiscale şi a oferit astfel de măsuri şi firmelor de construcţii care se angajează să refacă centrele oraşelor. Solbes a precizat că în ciuda faptului că există o anumită “ajustare” a preţurilor la locuinţe, nu poate fi vorba despre o scădere considerabilă a preţurilor la casele noi.