Era dolarului apune: 10 semne ale căderii

0

Timp de decenii intregi, dolarul American a dominat piata international. Acest lucru a adus multe beneficii sistemului financiar din Statele Unite si a influentat puterea natiunii in intreaga lume.

 

Cu toate astea, lucrurile incep sa se schimbe. Mariiile economii au inceput sa se indeparteze de dolar. Iata 10 semne ca era dolarului e pe moarte.

 

  • 1 China si Japoia renunta la dolar intr-un schimb bilateral

 

Acum cateva luni, China si Japonia, doua din cele mai mari economii ale lunii, au facut un acord pentru a incepe folosirea propriilor lor monede de schimb in comertul dintre ele, in locul dolarului. Acest aranjament este unul foarte important, care a fost ignorant de presa Americana.

 

  • 2 Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud isi foloses propriile monede

 

Cele cinci tari continua sa „isi arate muschii”. Un nou aranjament intre acestea spune ca ele vor incepe sa isi foloseasca propriile monede atunci cand vor face comert intre ele. Aceasta intelegere ar putea duce la cresterea pietei de export si import dintre aceste natiuni.

 

  • 3 Aranjamentul dintre Rusia si China

 

Cele doua natiuni au inceput sa isi foloseasca propriile monede nationale atunci cand fac comert intre ele de aproape un an. Liderii ambelor tari au declarat in mai multe randuri ca moneda de schimb la nivel global trebuie sa se schimbe, si ambii doresc sa isi impuna propriile monede.

 

  • 4 Moneda Chinezeasca este utilizata in Africa

 

Care este cel mai mare partener de afaceri al Africii? – Nu, nu este SUA. In 2009, China a devenit cel mai mare partener de afaceri al Africii. Acum China duce o politica agresiva care incearca acum sa extinda folosirea monedei chinezesti pe continent.

 

  • 5 Targul dintre China si Emiratele Arabe Unite

 

China si Emiratele Arabe Unite au decis sa renunte la dolar si sa isi foloseasca propriile monede in tranzactiile de petrol dintre ele. Emiratele Arabe nu sunt un jucator prea mare, insa creeaza un precedent pentru celelalte tari petroliere din Orientul Mijlociu.

 

  • 6 Iran

 

Iranul a fost una dintre cele mai adresive natiuni atunci cand vine vorba de indepartarea de dolarul American in comertul international. De exemplu, se zvoneste ca India va incepe sa foloseasca aur pentru a cumpara petrol din Iran. Tensiunile dintre SUA si Iranu nu se vor incheia prea curand.

 

  • 7 Relatia China-Arabia Saudita

 

Cine importa cel mai mult petrol din Arabia Saudita? – Nu sunt Statele Unite, ci este vorba de China. In luna februarie, China a importat cate 1,39 milioane de barili de petrol pe zi di Arabia Saudita. Asa ca, intrebarea este: daca China este cel mai important client, cat va mai pastrat Arabia Saudita dolarul ca si moneda de schimb?

 

  • 8 ONU militeaza pentru o noua moneda globala

 

Natiunile Unite au facut mai multe rapoarte care cer in mod deschis o alternative la dolarul American ca moneda de schimb globala. ONU vrea sa invinga puterea dominatoare pe care o au la ora actual SUA asupra intregii lumi.

 

  • 9 FMI doreste o noua moneda pentru fondul de rezerva global

 

FMI a publicat mai multe rapoarte care cer ca dolarul American s fie inlocuit in rezerva globala. Mai mut decat atat, un document al FMI spune chiar ca noua moneda globala ar trebui sa fie una complet noua, numita „Boncor”.

 

  • 10 Majoritatea lumii uraste Statele Unite

 

Sentimentele oamenilor fata de SUA s-au schimbat dramatic in ultimii ani. Daca acum cateva decenii SUA era cea mai iubita natiune, acum este cea mai detestata.