20.000 de sindicalişti vor protesta în Piaţa Victoriei (video)

0

Sindicatele cer modificarea legii de salarizare unitare şi majorarea venitului minim pe economie la 740 lei în 2010 şi la 1.300 lei în 2014. Protestatarii mai solicită majorarea pensiilor şi măsuri de combatere a şomajului.

Mitingul sindicaliştilor va paraliza traficul rutier în centrul capitalei. Mai multe străzi importante vor fi închise, iar şoferii vor trebui să ocolească piaţa Victoriei.

Trafic restricţionat

VEZI VIDEO

Traficul rutier este restricţionat pe şoseaua Kisellef, între Piaţa Arcului de Triumf şi Piaţa Victoriei, Bulevardul Iancu de Hunedoara, între Pasajul Victoria şi Piaţa Victoriei, dar şi pe artera care face legătura între strada Buzeşti şi Piaţa Victoriei. În aceste zone şi parcarea autovehiculelor este interzisă.

„Rute ocolitoare vor fi Bulevardul Ion Mihalache, Calea Dorobanţilor, Şoseaua Ştefan Cel Mare. Totodată se va închide şi breteaua Pasajului Victoriei, dinspre şoseaua Ştefan Cel Mare căttre Piaţa Victoriei, deasemeni, strazile laterale bulevardului Kiseleff”, a precizat Valentin Iana, comisar-şef la Brigada de Poliţie Rutieră.

E. Boc: Discuţiile despre nivelul salariului minim pe economie vor continua

Protestul de astăzi vine în contextul în care guvernul, patronatele şi sindicatele nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa salariului minim pe economie în 2010. În timp ce sindicatele cer ca salariul minim să crească de la 600 la 700 de lei, patronatele nu sunt dispuse să ofere o creştere mai mare de 50 de lei.

„În principiu avem învedere o majorare a salariului minim. Nivelul acestuia estelegat de posibilităţiele economiei, tendinţa de aliniere la standardele europene şi din punct de vedere al stabilităţii muncii”, a declarat ministrul de finante, Gheorghe Pogea.

„Coeficientul de referinţă care stă la baza calculării nivelului de salarizare viitor .din calculele noastre l-am acceptat ca fiind la valoarea de 705 lei pe lună”, a mai precizat Pogea.

„Am avut discutii punctuale si despre salariul minim pe economie, ele vor continua in prezenta ambilor parteneri sociale, patronate si sindicate, intracât pozitiile sunt divergente in acest moment”, a afirmat premierul Emil Boc.

” Evident exista pozitii diferite, sindicatele merg peste 700, patronatele sub 700, evident ca aici trebuie găsită o soluţie”, a completat acesta.

Urmăreşte pe Money WebTV toate ştirile video şi emisiunile The Money Channel