2010 în imobiliarele din Silicon Valley: Baie de sânge!

0
Chiar şi aşa, rata de neocupare a imobilelor din Valley nu a atins cel mai de jos punct, potrivit companiei de consultanţă CB Richard Ellis Group (CBG), citată de publicaţia BusinessWeek. Valoarea proprietăţilor comerciale care au rămas fără chiriaşi se va înjumătăţi în 2010, conform companiei de analiză de piaţă Real Capital Analytics.

Companiile care şi-au păstrat sediile au cerut scăderea chiriilor, astfel că proprietarii au fost obligaţi să acorde discounturi de peste 20% în unele cazuri.

Nivelul mediu al chiriilor pentru spaţiile de birouri de clasă A a fost în cel de-al treilea trimestru de 366 de dolari pe metru pătrat, în scădere cu 21% faţă de perioada similară din 2008. Spaţiile în alte imobile cu destinaţie comercială se închiriau cu 150 dolari pe metru pătrat, în scădere cu 16%, potrivit CB Richard Ellis.

Veşti bune pentru companii precum Facebook, care s-au relocat în această perioadă. Astfel, în decembrie 2009, compania a închiriat aproximativ 24.600 metri pătraţi într-o clădire din Palo Alto, care a rămas fără chiriaşi.


Grad de neocupare de 100%

Din 2007, dezvoltatorii au pus pe piaţă peste 370.000 de metri pătraţi de spaţii noi de birouri în Valley. Acum, 21% din spaţiile premium sunt neocupate. În San Jose, două clădiri, una de aproape 30.000 de metri pătraţi finalizată în iulie anul trecut şi alta de peste 35.000 de metri pătraţi, stau goale.

Cele două nu au reuşit să atragă nici măcar un chiriaş. Şi nici nu vor avea noroc în viitorul apropiat, spune Jon Haveman, co-fondator al firmei de consultanţă Beacon Economics, din California.

Silicon Valley este o zonă cunoscută pentru chiriaşii din IT&C. Acest sector a pierdut cele mai multe locuri de muncă din California în ultimii ani, exceptând construcţiile şi industria minieră. În regiunea San Jose-Sunnyvale-Santa Clara rata şomajului a atins cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani. În august a fost de 12,1%, în timp ce în noiembrie a fost de 11,8%.

Applied Materials (AMAT), Sun Microsystems (JAVA) şi Adobe Systems (ADBE) au anunţat mai mult de 5.000 de concedieri din octombrie, pe fondul scăderii vânzărilor din domeniu. Până şi giganţi precum Hewlett-Packard (HPQ) şi Cisco (CSCO) au operat reduceri de personal în 2009.