2010 va fi mai scump decât 2009. Vezi ce preţuri au crescut în 2009 şi ce noi majorări ne aşteaptă în 2010 (VIDEO)

0

La 1 ianuarie 2009 preturile carburantilor şi bauturilor creşteau din cauza măririi accizelor. Astfel, în afară de creşterea cu 11,3% a cursului de calcul, accizele cresc de la 425,06 la 436 euro pe tona de benzină şi de la 325 la 336 de euro pe tona de motorină. În final se ajunge la o scumpire de 10 bani pe litrul de motorină şi una de 12 bani la litrul de benzină.

O majorare de preţuri are loc şi pentru alcool. Acciza este acum de 750 de euro la suta de litri de alcool pur. Cu cât băutura conţine mai mult alcool, cu atât influenţa noului curs în preţ este mai mare. În cazul unei sticle de votcă sau whisky de 1 litru scumpirea înseamnă cam un leu.

Energia electrică pentru consumatorii industriali s-a scumpit cu 1,5% tot de la 1 ianuarie 2009.

Trimestrul al doilea ne gaseste cu hambarele goale, rezervele de grâu sunt pe sfarşite, în consecintă se scumpeste pâinea. Leul depaseste pragul de 4 lei si astfel cresc preturile la produsele de import, în special la carne si produse din carne.

Vara lui 2009 anunta vesti proaste pentru fumatori. Acciza totală la mia de ţigarete ajunge la la 61,2 euro de la 1 iulie 2009. Dar cea mai importantă scumpire s-a inregistrat la credite. Multi romani nu au mai putut sa-si plateasca datoriile catre banci ajungand astfel pe lista neagra.

Anul 2009 a adus cresteri de preturi de pana la 15% şi la RCA. Pentru români, în 2009 au fost mai scumpe şi medicamentele, si telefonia si chiar biletele de avion. Banii s-au scumpit dobanzile au crescut , preturile s-au marit, romanii strang cureaua, statul le sare în ajutor cu impozite noi. La 1 mai agentii economici chinuiti de criză si impovarati de taxele existente, trebuie sa mai suporte o lovitura. Statul introduce impozitul forfetar, În functie de cifra de afaceri, societăţile plătesc între 500 şi 1500 de euro pe an. Cine nu plăteşte îşi inchide afacerea.

Sa nu uitam însă de taxele şi impozitele locale, în multe orase din tara acestea au înregistrat cresteri semnificative.

Ne întrebam acum firesc: De ce visteria tarii este tot goală, in conditiile in care românii platesc cele mai multe taxe si impozite din Uniunea Europeană, cam de patru ori mai multe impozite fata de media globala?

2010 bate la uşă, din păcate nu cu vesti bune. Menţinem acelaşi ritm. PricewaterhouseCoopers anunţă ca benzina se scumpeşte cu 20% din 1 ianuarie, energia electrică va fi si ea mai scumpă iar preţul ţigărilor va creşte cu 34% . Marii producători estimează că şi preţul cărnii de pui va creşte din 2010 cu 20% în lipsa subvenţiilor. Asadar, să “rezistăm” cu bine şi în 2010.