2017 a fost anul în care Brexit-ul a început să “muște”

Prețul bunurilor de consum a crescut în 2017, încrederea în afaceri a scăzut, creșterea economică a încetinit dramatic, iar piața imobiliară s-a blocat.
O altă lovitură: Marea Britanie a ieşit din topul celor mai importante cinci economii ale lumii.

Kallum Pickering, economistul principal al UK de la Berenberg Bank, a declarat că economia țării „ar trebui să fie în fruntea actualei ascensiuni globale”. „În schimb … Marea Britanie a pierdut distracția, ritmul de creștere fiind în scădere”, a spus el, potrivit money.cnn.com

“Răul” s-a strecurat încet, dar are rădăcini într-un eveniment brusc: votul de la referendumul din iunie 2016, care a dus la scăderea bruscă a valorii lirei.

„Consumatorii au păstrat initial nivelul cheltuielilor după votul Brexit-ului, deoarece la început nu s-a schimbat nimic”, a declarat Howard Archer, consilier economic al EY.

Însă scăderea lirei s-a transformat curând în prețuri mai mari pentru mărfurile importate. Inflația, care la începutul anului trecut era de 1,8%, a crescut până la 3,1% în noiembrie anul acesta.
„Inflația a început într-adevăr să crească de la sfârșitul anului trecut și a existat o presiune consistentă asupra cheltuielilor de consum în acest an”, a spus Archer.

Salariile au crescut, în medie, cu numai 2,2% în 2017. Această restrângere a făcut consumatorii mai săraci în termeni reali, cu mai puțini bani pentru a-i împărţi între achiziții.

Retailerii simt acum “durerea”

Cheltuielile din magazinele de cărămidă și mortar au scăzut cu 3,5% față de anul precedent în luna noiembrie.

Visa se așteaptă la o scădere a cheltuielilor în sezonul sărbătorilor de iarnă de anul acesta pentru prima dată din 2012.

Constructorii de automobile au avut de asemenea un an groaznic: numărul de mașini fabricate în Marea Britanie a scăzut cu 4,6% față de anul precedent în noiembrie, potrivit Societății de Producători și Comercianți de Motoare.

Vânzările de mașini noi, care au fost afectate și de confuzia generată de reglementările privind motorina, au scăzut cu 11,2% în noiembrie.
„O a opta lună de declin pe piața de autoturisme noi este o preocupare majoră, cu scăderea încrederii în afaceri și a încrederii consumatorilor faţă de mesajele de la guvern anti-motorină în derulare”, a spus grupul din industria automobilelor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed