2024, cel mai slab an din ultimele două decenii pe piața de birouri

0

Noul model de lucru hibrid, unul dintre efectele pandemiei de COVID-19, a făcut ca multe companii să-și reducă din suprafețele înhiriate anterior. Multinaționalele și-au redus chiar și cu 40% suprafața birourilor din turnurile de oțel din București, care experimentează cel mai slab an în ceea ce privește livrările de noi clădiri de birouri, potrivit Colliers România.

Anul acesta ar putea fi livrat un singur proiect de anvergură, cu 16.000 de mp, ceea ce face ca 2024 să fie cel mai slab cel puțin din 2004-2005 încoace, când piața de birouri se afla în faza incipientă, notează consultanții Colliers.

În același timp, nici în orașele regionale nu se vor înregistra livrări semnificative. Cererea pentru noi spații de birouri rămâne moderată, rata de ocupare a spațiilor libere fiind la nivelul mediei de anul trecut. Cu toate acestea, clădirile bine poziționate și conforme cu standardele ESG sunt mult mai căutate, înclinând piața spre una a proprietarilor în anumite subpiețe/zone din București. Această situație ar putea antrena în continuare creșterea chiriilor, după ce anul trecut acestea au crescut cu circa 10%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.