4 feluri în care Hollande va schimba politica externă a Franţei

0

„Lipsa lui de experienta il va face sa isi asculte sfatuitorii si il va face foarte, foarte precaut”, spune John Gaffney, expert francez la centrul Aston din Europa Centrala.

 

Acest lucru il diferentiaza de Sarkozy, care era exact opus si avea capacitatea de a actiona rapid.

 

Expertii sunt de acord ca in timp ce politica existenta nu se va schimba substantial, va fi cu siguranta un alt stil. Cu apropierea intalnirilor NATO, a Consiliului European, G8 si G20, exista cateva probleme internationale unde Hollande va fi urmarit.

 

  • Afganistan si NATO

 

In timp ce Sarkozy anuntase deja ca va retrage fortele franceze din Afganistan pana la sfarsitul lui 2013 (cu un an mai repede decat era asteptat), Manuel Valls, directorul de comunicare a lui Hollande, a confirmat ca noul presedinte va actiona chiar mai repede. „Retragerea fortelor franceze din Afganistan se va produce incepand de acum si pana la sfarsitul acestui an”, spunea acesta.

 

NATO si Presedintele Obama au spus deja ca vor incerca sa il faca sa se razgandeasca, dar sansele sunt mici.

 

Liderii lumii pot rasufla usurati in privinta amenintarilor lui Hollande de parasire a NATO. Presedintele Frantei nu va face acest pas deoarece nu va risca sa isi faca dusmani atat de devreme in mandat.

 

  • Relatia cu SUA

 

„Hollande va fi un presedinte francez clasic: Aliat al Statelor Unite, insa nu atat de implicat emotional ca SArkozy”, spune Francois Heisbourg, directorul istitutului de studii strategice.

 

Hollande a spus deja ca el si Obama au un numar mare de ideologii similare. „Vom incerca sa evitam conflictele, chiar daca nu suntem de acord in anumite privinte… suntem constienti ca suntem prieteni si parteneri”, spusese Hollande intr-o conferinta de presa.

 

Cu toate astea, realtia se anunta a fii una complicata. Hollande si-a exprimat deja indoielile in privinta scutului anti-racheta din Europa si s-ar putea opune participarii Frantei la acest program militar de aparare.

 

  • Lumea araba si Israelul

 

Hollande nu a criticat atitudinea dura a lui Sarkozy asupra Siriei. Mai mult decat atat, in timpul campaniei a anuntat ca va participa intr-o interventie militara in Siria daca asa o va cere ONU.

 

Este putin probabil ca Hollande sa inmoaie pozitia Frantei in privinta Teheranului. Singura diferenta ar putea si in raspunsul pe care Franta il va da daca Iranul va construi o arma nucleara. „Nu vom sprijini o interventie israelo-americana in Iran. O revolta israeliana nu ii va opri pe iraniei din a-si continua progranul”, spun Jean-Louis Bianco, membru al partidului socialist a lui Hollande.

 

Daca Iranul va simti o atitudine diferita a lui Hollande, fata de cea a lui Sarkozy care era pentru interventia americano-israeliana, atunci acest lucru ar putea duce la caderea negocierilor. Hollande va incepe si o initiativa PR pentru a contracara efectul discursului xenofobic impotriva musulmanilor pe care l-a avut campania lui Sarkozy, mai ales dupa ce 93% dintre musulmani l-au votat pe Hollande.

 

  • Interventii militare externe

 

Lui Sarkozy nu i-a fost niciodata frica sa trimita trupele franceze in conflictele externe. In Libia, Afganistan sau in Coasta de Fildes. Franta era mereu in prim plan.

 

In aceasta privinta, Hollande ar putea fii mult mai precaut. Cu toate ca ar putea actiona in Siria daca asta va cere ONU, Hollande nu va incalca regulile.