49 de ţări, printre care şi România, şi-au oferit ajutorul Japoniei, după seismul de vineri

0

În condiţiile în care bilanţul deceselor în Japonia ar putea depăşi 10.000, eforturile internaţionale au fost impulsionate de imaginile cu locuinţe şi birouri distruse şi întregi comunităţi luate de ape, relatează CNN.

Statele Unite au pus la punct o misiune foarte amplă pentru a ajuta Japonia, unde ai trimis provizii, mai multe vase de război, echipe de salvare şi căutare, specialişti în contaminarea radiologică şi doi oficiali din Comisia pentru reglementare nucleară ce au experinţă în reactoarele cu apă.

Duminică, portavionul USS Ronald Reagan a ajuns în largul coastei Honshu pentru a ajuta forţele japoneze în operaţiunile de salvare, a anunţat Departamentului american al Apărării, într-un comunicat.

În total, Statele Unite pun la dispoziţia Japoniei 11 vase de război, precum şi elicoptere.

De asemenea, Agenţia americană pentru dezvoltare internaţională va trimite două echipe de căutare specializate în zonele urbane, totalizând 150 de oameni şi 12 câini. Acestea urmează să ajungă în Japonia luni dimineaţă.

Tot duminică, guvernul chinez a trimis o echipă de 15 membri pentru a ajuta la căutarea supravieţuitorilor, transmite agenţia Xinhua. Echipa a adus şi patru tone de echipamente şi materiale, ce vor fi folosite în căutări, dar şi pentru a reface comunicaţiile în zonele afectate de seism.

De asemenea, premierul Wen Jiabao, care a transmis condoleanţe guvernului şi poporului japonez, a formulat o ofertă oficială de asistenţă. Membri ai echipei internaţionale de salvare a ţării sunt pregătiţi să plece în Japonia, dacă este nevoie de ei, a declarat Chen Jianmin, director al Administraţiei chineze pentru cutremure.

În ceea ce priveşte una dintre cele mai mari ameninţări potenţiale, Centrul pentru incidente şi urgenţe al AIEA a oferit asistenţă tehnică Japoniei, după o explozie la centrala atonică Fukushima I. Un ordin de evacuare pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei afectează zeci de mii de persoane.

Sâmbătă, Marea Britanie a anunţat că trimite o echipă formată din 59 de specialişti în operaţiuni de căutare şi salvare, doi câini şi o echipă medicală. Specialiştii urmează să ajungă duminică şi se vor alătura imediat căutărilor în zonele distruse şi inundate.

Echipa va aduce şi 11 tone de echipamente de salvare, potrivit guvernului britanic.

Ministerul de Externe de la Londra a trimis încă de sâmbătă dimineaţă o echipă consulară de 10 persoane, inclusiv membri britanici ai Crucii Roşii.

La rândul său, Coreea de Sud va trimite doi câini antrenaţi pentru salvare, precum şi cinci medici şi asistente pentru a participa la operaţiunile de căutare.

Sâmbătă, Ministerul japonez de Externe a prezentat o listă de 49 de ţări care şi-au oferit ajutorul: Australia, Taiwan, SUA, Coreea de Sud, China, Mexic, Thailanda, Noua Zeelandă, Israel, Singapore, Indonezia, Azerbaidjan, India, Rusia, Turcia, Germania, Franţa, Belgia, Ucraina, Slovacia, Emiratele Arabe Unite, Elveţia, Ungaria, Polonia, Iordania, Marea Britanie, Chile, Spania, Grecia, Hong Kong, Pakistan, Danemarca, Serbia, Uruguay, Mongolia, Ecuador, Iran, Kîrgîzstan, Malaysia, Argentina, Filipine, Canada, Italia, Suedia, Kosovo, Islanda, Norvegia, România şi Slovenia.