5 modalităţi prin care Nokia a contribuit la dezvoltarea telefonului mobil modern

0

Microsoft, care s-a trezit cam tarziu sa intre pe piata smartphone-urilor, cu sistemul sau de operare Windows, se afla in urma OS-urilor Android (Google) si iOS (Apple). Chiar daca Nokia reprezinta o forta pe piata telefoanelor cu functii de baza, nu a reusit sa penetreze segmentul smartphone-urilor.

 

Chiar daca gigantul finlandez poate spune ca intampina unele probleme, are o istorie cu care se poate mandri si reprezinta un fruntas al miscarii “telefoanelor mobile”.

 

CNN enunta cinci motive pentru care Nokia, candva producatorul dominant de telefoane mobile, a “slefuit” industria telefoanelor mobile, pentru a ajunge la nivelul pe care-l cunoastem astazi.

 

1. Nokia, prima companie care “s-a mobilizat” cu adevarat

Tinerii nu au experimentat epoca de aur a telefonului mobil. In 1992, Nokia a lansat modelul 1011, primul telefon mobil comercial, care functiona in reteaua GSM, Global Systems for Mobile. Fata de telefoanele primitive, cele de la Nokia puteau fi folosite pentru a telefona din oricare colt de lume. GSM ramane cel mai folosit standard de telefonie mobila din lume. Va fi inlocuit, probabil, de 4G.

 

2. Telefonul mobil, ca accesoriu “cool”

Un telefon este doar un telefon, nu-i asa? Totusi, in prezent, smartphone-ul pe care il avem ilustreaza o parte din personalitatea noastra si din mesajul vrem sa il transmitem. La inceputul anilor 2000, Nokia a prezentat modelul 5110, devenit extrem de popular, precum si superbul 3310. Nokia 5110 a fost unul din primele telefoane care beneficiau de mai multe optiuni, in privinta culorii carcaselor, care puteau fi schimbate cu usurinta. A aparut notiunea de “personalizare a telefonului mobil”.

 

3. Telefonul “cu sina”

Popularitatea primelor telefoane mobile Nokia tine si de designul inovator. In timp ce Motorola a creat primul “flip phone”, Nokia a inventat “slider-ul”. Primul asemenea model a fost 8110, din 1998. Telefonul a fost popularizat de filmul sci-fi cult “The Matrix” din 1999.

 

Citeşte aici mai multe