5 rețete cu specific mediteranean de care nu te vei sătura niciodată 

0

5 rețete cu specific mediteranean de care nu te vei sătura niciodată. Cei îndrăgostiți de bucătăria mediteraneană trebuie să încerce și aceste cinci rețete.

Să începem cu un preparat foarte simplu și pe care nimeni nu îl poate refuza: Eliopsomo, o pâine tradițională grecească care se prepară cu măsline Kalamata. Ingredientele necesare sunt următoarele:

5 rețete cu specific mediteranean de care nu te vei sătura niciodată

  • 1 linguriță și jumătate de drojdie uscată
  • 250 ml apă călduță
  • 410 g făină
  • jumătate de linguriță sare
  • 2 lingurițe de ulei de măsline (plus ceva extra pentru ungerea bolului)
  • 2 lingurițe oregano uscat
  • jumătate de cană de măsline fără sâmburi tocate sau feliate (preferabil Kalamata)

5 rețete cu specific mediteranean de care nu te vei sătura niciodată

În ceea ce privește modul de preparare, într-un bol se amestecă drojdia, apa, făina sarea, uleiul de măsline și oregano. Amestecul se lasă la odihnit timp de 15 minute.

După trecerea timpului de odihnă se adaugă măslinele având grijă să nu le distrugem. Pentru frământat pâinea se poate folosi un mixer electric cu cârlig de aluaturi timp de 5 minute la viteză mică. Cine nu are acest dispozitiv poate frământa pâinea grecească cu ajutorul mâinilor. Dacă aluatul devine lipicios se mai adaugă puțină făină.

Aluatul obținut se transferă într-un bol bine uns cu ulei, se acoperă cu un prosop curat și se ține la loc cald timp de 60 – 70 minute. După trecerea timpului de dospit, se modelează pâinea, se pune pe o tavă și se mai lasă o oră la crescut.

Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Înainte de a da pâinea la cuptor, se presară cu făină și se crestează de 3 ori.  Pâinea se coace pe raftul de mijloc al cuptorului timp de 30 de minute. Înainte de a fi servită pâinea trebuie lăsată la răcit.

5 rețete cu specific mediteranean de care nu te vei sătura niciodată

O a doua rețetă mediteraneană pe acre trebuie să încerci este cea de piept de pui mediteranean la grătar, una de asemenea foarte simplă. Ingredientele sunt următoarele:

  • 4 bucăți de piept de pui
  • 4-5 linguri ulei de măsline
  • pătrunjel tocat mărunt
  • zeama de la o lămâie/lime
  • 4 căței de usturoi pisați
  • sare, piper și oregano după gust

5 rețete cu specific mediteranean de care nu te vei sătura niciodată

În general, acest piept de pui este adorat în perioada verii. Durează doar 20 de minute până când procesul este gata.

Tăiați bucățile de piept de pui în 2, transversal. Combinați restul ingredientelor pentru a face marinata mediteraneană. Puneți puiul în marinată, ungând bine pe toate părțile. Lăsați-l așa cel puțin 2 ore, pentru ca aromele să pătrundă în carne, acoperind bine castronul și dânnu-l la frigider.

Încingeți grătarul, puneți puiul și frigeți-l bine vreo 10 minute, câte 5 pe fiecare parte. Puteți să îl prăjiți și mai mult, dacă îl doriți bine pătruns. Opțional, mai puteți face încă o porție de marinată, să feliați puiul și să folosiță marinata pe post de sos/dressing.

5 rețete cu specific mediteranean de care nu te vei sătura niciodată

Și dovleceii cu parmezan sunt o delicatesă, iar ingredientele necesare sunt următoarele:

  • 1/2 ceasca faina
  • 2 dovlecei taiati felii
  • 1/2 ceasca parmezan ras
  • 1 ceasca panko sau pesmet
  • 1/2 ceasca ulei de masline
  • 2 oua mari

5 rețete cu specific mediteranean de care nu te vei sătura niciodată

În ceea ce privește modul de preparare, aici lucrurile sunt foarte simple. Încinge ulei de măsline într-o tigaie pe foc mediu. Într-un castron mare, combină pesmet (sau amestec Panko) cu parmezanul ras.

Taie felii de dovlecel de 1 cm grosime și tăvălește succesiv prin: făină, ou bătut, apoi amestec de panko/pesmet și parmezan. Presează bine în ultima etapă, astfel încât crusta să se lipească bine de dovlecel.

Prăjește feliile de dovlecel circa 1 minut pe fiecare parte, până devin aurii și lasă la scurs pe un șervețel de hârtie. Servește chipsurile de dovlecel cu parmezan imediat, eventual alături de un sos de iaurt cu usturoi sau mentă.

5 rețete cu specific mediteranean de care nu te vei sătura niciodată

O altă rețetă mediteraneană este cea de cod la cuptor în sos de iaurt aromatizat. Vei avea nevoie de:

  • 4 bucăți de file de cod
  • 1 și 1/2 lingurițe ulei de măsline
  • 90 g pesmet (sau pâine uscată fărâmițată)
  • 100 g iaurt gras
  • 3 linguri parmezan
  • 1 legătură pătrunjel tocat
  • 1/2 legătură busuioc proaspăt tocat (sau 1 și 1/2 lingurițe busuioc uscat)
  • 2-3 căței de usturoi tocați
  • 1 lămâie mare
  • sare și piper după gust
  • 1/2 linguriță paprika

Nu durează mai mult de 20 de minute să prepari această rețetă. Preîncălzește cuptorul. Tapetează o tavă cu unt și hârtie de copt. Într-un bol mic combină uleiul de măsline cu pesmetul.

Într-un bol mediu combinp iaurtul, parmezanul, pătrunjelul, busuiocul, usturoiul pisat, cam 80% din zeama de la lămâie, sare și piper după gust și paprika. Unge cu mixtura de iaurt aromatizat fiecare file de cod în parte, apoi pune deasupra combinația de pesmet și ulei de măsline, pe care trebuie să o presezi cu fundul lingurii, ca să formeze o crustă. Pune bucățile de pește (cu crusta în sus, desigur) în tava dinainte pregătită.

Dă tava la cuptorul încins timp de 12-15 minute (în funcție de grosimea bucăților).