5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 07.07.2011

0

ZF: Bancherii îşi ţin leii la BNR cu dobândă de 2,25%, iar creditul privat scade. Bancherii au plasat la BNR, pe medie, 2 mld. lei (echivalentul a jumătate de miliard de euro) în fiecare zi lucrătoare din iunie în facilitatea de depozit pe o zi, pentru care primesc o dobândă de 2,25% pe an. În total, suma plasată în iunie se ridică la 45,6 miliarde de lei (aproape 11 mld. euro), cel mai înalt nivel înregistrat din ianuarie, când plasamentele au însumat 57,8 mld. lei.

EVZ: Ce soluţii ai la îndemână ca să scazi rata creditului. Refinanţarea, prelungirea perioadei în care puteţi achita împrumutul sau amânarea plăţii sunt trei opţiuni pe care românii le au la dispoziţie pentru a reduce rata lunară a creditului. Refinanţarea are ca scop scăderea costului creditului, prin accesarea unui nou împrumut, cu costuri mai mici decât cel iniţial, prin care este achitat acesta din urmă. Banca poate oferi clientului o prelungire a perioadei de rambursare, ceea ce conduce automat la scăderea ratei lunare.

România liberă: Salariul mediu din BNR a crescut cu 100 de euro în 2010. Cheltuielile medii lunare nete ale Băncii Naţionale cu fiecare angajat au urcat la 5.250 de lei de la 4.800 de lei în 2009 în ciuda faptului că, oficial, salariile au fost reduse cu 25%. Fiecare angajat al Băncii Naţionale a “costat” instituţia anul trecut 115.561 lei, mai mult cu peste 9% faţă de 2009, potrivit datelor din Raportul Anual al băncii centrale. În termenii unui salariu mediu lunar net, aceasta se traduce într-o creştere de 450 de lei.

Adevărul: Guvernul a aprobat confiscarea averilor infractorilor. Guvernul a aprobat proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averii, şi urmează să transmită Parlamentului spre aprobare în procedură de urgenţă documentul. Premierul Emil Boc a afirmat că prin acest proiect autorităţile vor putea
confisca averile ilicite ale persoanelor sancţionate cu o pedeapsă cu închisoarea mai mare de cinci ani. Totodată, proiectul de lege va permite şi confiscarea acelei părţi din avere pentru care caracterul legal nu poate fi dovedit prin documente.

Gândul: ASIGURARE OBLIGATORIE. 5,8 milioane de români mai au doar câteva zile pentru a-şi asigura locuinţa. Cât costă şi care sunt amenzile. Primarii intenţionează să îi „păsuiască”, după 15 iulie, pe românii care nu şi-au cumpărat o asigurare obligatorie pentru locuinţă şi nici nu vor să îi amendeze, după data menţionată, pe cei fără astfel de poliţe, reiese din informaţiile furnizate de primari pentru gândul. Data de 15 iulie 2011 reprezintă termenul-limită anunţat de Ministerul Administraţiei şi Internelor până la care proprietarii trebuie să-şi asigure obligatoriu locuinţele şi după care primarii pot trece la aplicarea de amenzi între 100 şi 500 de lei.