5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 09.12.2011

0

ZF: Topul băncilor la nouă luni: BRD – SocGen continuă să fie cea mai profitabilă bancă, în timp ce BCR, numărul unu la active, a raportat o pierdere neaşteptată. Presiunea pe sistemul bancar românesc este din ce în ce mai mare având în vedere că economia îşi revine greu, iar companiile şi populaţia se luptă cu neîncrederea în privinţa viitorului, ducând un sac de credite în spate.

România liberă: Compania de Drumuri a mutat România la Cercul Polar. Deszăpezirea unui kilometru de drum naţional în România este mai scumpă decât în Finlanda, o ţară cu ierni mult mai grele. Cum explică autorităţile şi firmele specializate această aberaţie? „Performanţa” de a avea unele dintre cele mai scumpe autostrăzi din această parte a Europei nu este singura pe care ţara noastră o înregistrează în domeniul infrastructurii. România este una dintre ţările europene care plăteşte cel mai mult pentru curăţarea autostrăzilor şi a drumurilor naţionale, arată două lucrări publicate în primăvara acestui an în Germania şi Finlanda, corelate cu cifrele făcute publice de către Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Gîndul: Cine e primul român care a primit AMENDĂ pentru că nu a avut cauciucuri de iarnă?
Poliţiştii au aplicat ieri, în jurul orei 15.00, prima amendă pentru neechiparea autovehiculului cu anvelope de iarnă. Şoferul care a spart gheaţa conducea un tir cu semiremorcă, prin Pasul Gutâi din judeţul Maramureş.

Cursdeguvernare.ro: Puterea de cumpărare reală, la fix 21 de ani după liberalizarea preţurilor. După 21 de ani de la liberalizarea preţurilor, petrecută la 1 noiembrie 1990, puterea de cumpărare a românilor a crescut, potrivit datelor comunicate oficial de Institutul Naţional de Statistică, cu 17,7% faţă de cea din luna de referinţă, octombrie 1990. Mai exact, faţă de un nivel mediu de salarizare situat la 3.414 lei Ceauşescu, s-a ajuns la un salariu mediu de 1.457 lei, în condiţiile în care preţurile exprimate în monedă naţională sunt mai mici, în medie, de 2,66 ori. Această valoare rezultă din combinarea denominării de la mijlocul lui 2005, de 10.000 lei vechi pentru un leu nou, cu creşterea medie a preţurilor până în octombrie 2011, de 3.759,39 ori.

Econtext: Unde sunt cele mai mici preturi din UE. Vezi cu cat sunt mai ieftine legumele, carnea, branzeturile din Romania fata de media europeana. Pe ansamblu, alimentele sunt mai scumpe fata de media europeana in 13 state din UE si mai ieftine in 14 tari comunitare. Cea mai scumpa tara din Uniunea Europeana, la capitolul alimente, este Danemarca. Preturile alimentelor din Danemarca sunt cu 36,2% mai mari decat preturile medii din UE. Pe a doua pozitie se plaseaza irlandezii.