5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 10.05.2011

0

ZF: Scandal fără precedent. BNR respinge la CEC doi vicepreşedinţi fără experienţă bancară, propuşi de PDL. Unul dintre ei este fiul prefectului de Cluj. Ministerul Finanţelor controlat de PDL a adus CEC în situaţia de nedorit ca BNR să-i respingă doi conducători desemnaţi. Banca Naţională a respins nominalizările Ministerului Finanţelor, care reprezintă statul ca acţionar al CEC Bank, privind instalarea lui Andrei Stamatian, fiul prefectului de Cluj, în funcţia de prim-vicepreşedinte cu atribuţii pe financiar, şi a lui Răzvan-Andrei Micu, consilier al ministrului Gheorghe Ialomiţianu, ca vicepreşedinte pe retail, afirmă surse bancare.

Adevărul: Piaţa auto nu iese din criză în acest an. Jerome de Haan, şeful operaţiunilor din Europa Centrală şi de Sud-Est a producătorului de autoturisme Mazda, crede că piaţa auto românească nu-şi va reveni în acest an. Într-un interviu acordat „Adevărul“, Jerome de Haan vorbeşte despre provocările din România şi de planurile de viitor ale companiei japoneze. Piaţa auto românească nu va recupera în acest an pierderile înregistrate în timpul crizei, în ciuda ieşirii tehnice din recesiune, crede Jerome de Haan, directorul diviziei pentru Europa Centrală şi de Sud-Est a producătorului japonez de autoturisme Mazda.

EVZ: Cât costă o naştere la privat. Cele mai ieftine oferte le au spitale private din provincie, în jur de 1.000 de euro o naştere naturală, în timp ce una în condiţii de lux maxim sare de 2.500 de euro. Româncele au prins gust pentru naşterile la privat, în ultimii ani peste 10.000 de femei alegând să-şi aducă pe lume copiii în clinici private. Cele mai ieftine oferte vin de la clinici din provincie, care se mulţumesc să ceară şi 900 de euro pentru o naştere naturală, în timp ce ofertele cele mai scumpe, care includ însă condiţii mult mai bune, le au maternităţi din Bucureşti.

Capital: Cum au rămas românii fără cartea de muncă. După 30 iunie 2011, cărţile de muncă ale românilor vor fi păstrate exclusiv în arhive. Registrul general de evidenţă a salariaţilor rămâne singurul instrument de stocare a datelor legate de angajații din România. Guvernul a emis în ultima perioadă o serie de acte normative care să reglementeze modul în care se trece practic de la un sistem la altul. Astfel, printr-un ordin al ministrului muncii,
s-a stabilit procedura prin care inspectoratele de muncă (ITM) certifică şi eliberează carnetele de muncă angajatorilor pentru ca aceştia să le păstreze în arhive. Până la 30 iunie, toate procedurile vor fi definitivate, astfel încât vechile cărţi de muncă nu vor mai exista decât în arhive.

România liberă: Vânătorii de alimente expirate. Preţurile lunii aprilie 2011 pentru românii ingenioşi: banane 2,89 lei/kg, mere 1,68 lei/kg, ciocolată Heidi cu alune de pădure 1,7 lei/100 g, ardei gras 2,49 lei, morcovi 0,99 lei/kg, ouă medii 0,22 lei bucata, caşcaval pane 17,9 lei/kg, ceafă afumată de porc 15 lei/kg, broccoli 1,99 lei/kg, roşii 2,79 lei/kg, smântână 20% grăsime 3,8 lei găletuşa de 900 ml, mozzarella 10,6 lei/kg, lapte 1,5 lei litrul. Mulţi români, au găsit în ultimii ani, o soluţie ingenioasă pentru a contracara creşterea preţurilor la alimente. Este vorba despre vânătoarea de produse pe cale să expire şi care pot fi cumpărate şi la sfert de preţ.