5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 11.09.2012

0

money.ro: Oltchim vândut la pachet cu creanţele:

Statul va vinde acţiunile Oltchim la pachet cu creanţele companiei, în valoare de 1,8 miliarde de lei. Anunţul a fost făcut, la The Money Channel, de directorul general al companiei, Constantin Roibu. Strategia de privatizare a fost definitivată, ieri, în Adunarea Generală a Acţionarilor. „Asa cum este noul caiet de sarcini privatizarea se va face prin vânzarea de către stat a pactetului de 54,8% din acţiuni la pachet cu creanţele Oltchimului” A declarat directorul general al companiei, Constantin Roibu. Statul deţine 54,8% din acţiunile Oltchim. În cadrul procedurii de privatizare, se vor vinde şi creanţele companiei, în valoare de circa 1,8 miliarde de lei, deţinute de AVAS şi Electrica. Astfel, strategia de privatizare a companiei a fost schimbată. Strategia iniţială prevedea privatizarea Oltchim-ului prin majorarea capitalului social al companiei şi conversia creanţelor în actiuni.

 

zf.ro: De ce nu mai sunt bani pentru centura Capitalei. Două drumuri prin „creierii munţilor” au costat 500 mil. euro:

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a plătit până în prezent peste 470 mil. euro pe reabilitarea a două şosele aflate în munţi, DN 67C Bengeşti-Sebeş şi DN 2D Focşani-Ojdula, pe care circulă 10-15.000 de maşini zilnic. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a plătit până în prezent peste 470 mil. euro pe reabilitarea a două şosele aflate în munţi, DN 67C Bengeşti-Sebeş şi DN 2D Focşani-Ojdula, pe care circulă 10-15.000 de maşini zilnic. În acelaşi timp, centura Capitalei, unul dintre cele mai importante drumuri din ţară, cu un trafic zilnic de 144.000 de vehicule, a rămas anul acesta cu o finanţare de nici 3 milioane de euro după rectificarea bugetară, deşi doar 20 din cei 72 de kilometri ai acestei şosele arată a ceea ce se poate numi centură de capitală europeană.

 

capital.ro:  Totul despre «creditele disperării» – care este adevăratul lor preţ:

Creditul din uşă-n uşă sau împrumutul până la salariu sunt metode foarte scumpe, însă extrem de rapide de a face rost de sume de bani pe termen scurt, atunci când ai neapărat nevoie. Despre singura firmă din România care aduce creditul la uşa clientului şi vine periodic să îi ia şi rata s-a vorbit în multe feluri. Comparaţiile cu activitatea de cămătărie, prin prisma costurilor mari, nu au lipsit nici ele. Aceeaşi situaţie şi cu IFN-ul care promovează aşa-numitul „credit până la salariu”, ale cărui costuri pot ajunge şi la 4.000%. La rândul său, amanetul este mai întotdeauna ultima variantă. Ce ar spune însă despre toate acestea cineva cu restanţe la bănci, care are nevoie urgentă de bani? Poate ar privi altfel toate aceste variante şi, poate, dacă nevoia de finanţare se manifestă pe un termen scurt, nici nu ar avea de plătit costuri suplimentare foarte mari. Dacă amanetul presupune să ai o anumită garanţie (bijuterii, electronice, telefoane sau, mai nou, chiar automobile), creditele date de unele IFN-uri pot fi contractate cu o adeverinţă de salariu şi atât. De când a venit în România, în 2007, până în prezent, Provident a dat peste 500.000 de credite, în ciuda costurilor care ar echivala cu o dobândă anuală efectivă (DAE) de până la 100%. Clienţii, spun ei, dezvoltă, de multe ori, o relaţie pe termen lung cu creditorul, iar acesta din urmă ajunge să fie echivalentul unei rude mai înstărite. Împrumută sume mici de bani pe perioade destul de scurte. 

 

dailybusiness.ro: AGA Oltchim a respins majorarea de capital la combinat:

Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a Oltchim a respins luni, in sedinta, majorarea capitalului social la compania valceana. Potrivit reprezentantilor actionariatului de la Oltchim, in sedinta au fost dezbateri ample pe tema transformarii creantelor pe care Oltchim le are la AVAS in actiuni, deci implicit majorarea de capital la combinatul valcean. La finalul sedintei, prin vot, s-a respins acest aspect iar reprezentantul Ministerului Economiei, prin vocea lui Mihai Obacescu, a afirmat ca viitorul proprietar al combinatului va decide ce sa faca cu aceste creante. Angajatii care au protestat luni dimineata s-au declarat nemultumiti de deciziile luate in sedinta, mai ales ca liderul de sindicat contestat, Mihai Diculoiu, nu si-a inaintat demisia.

 

business24.ro: Noua banci au imprumutat 2,8 miliarde euro de la BNR:

Noua banci au imprumutat, luni, suma de 12,56 miliarde de lei (2,8 miliarde de euro) de la Banca Nationala a Romaniei, prin intermediul unor operatiuni repo. Suma este usor mai scazuta decat cea de saptamana trecuta, care s-a ridicat la 12,96 miliarde de lei. Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana. Saptamana trecuta 10 banci au atras de la BNR cele 12,96 miliarde lei, dupa ce in precedentele patru astfel de operatiuni banca centrala a limitat sumele disponibile la sase, cinci si patru miliarde de lei. Un efect negativ al plafonarilor a fost cresterea randamentelor la titlurile de stat. Astfel, Finantele au respins in august trei din cele cinci licitatii pentru vanzare de titluri de stat, considerand ca randamentul cerut de acestea este prea mare. Drept urmare, Trezoreria a imprumutat in august 1,4 miliarde lei, putin peste jumatate din suma vizata, de 2,5 miliarde lei. Ministerul Finantelor organizeaza luni o licitatie pentru certificate cu scadenta la opt luni, prin care urmareste sa atraga 700 milioane lei. La precedenta licitatie pentru astfel de certificate, administratorii datoriei publice au imprumutat 700 milioane lei, la un randament mediu de 6,11% pe an. Dobanzile afisate luni de banci pentru depozitele plasate (ROBID) si atrase (ROBOR) cu scadenta la o saptamana se plasau la 4,94 – 5,44% pe an.