5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 12.10.2012

0

money.ro: Mariajele corporatiste revin pe creştere:

Mariajele corporatiste încep revină în actualitate, după mai mulţi ani de amorţeală. Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România aproape s-a dublat în prima jumătate a acestui an, ajungând la 901 milioane de dolari. Aşa reiese dintr-un studiu al Ernst&Young. Totodată, compania de consultanţă şi audit subliniază că străinii şi-au schimbat viziunea şi preferă acum ţinte de investiţii puternice în locul firmelor aflate în insolvenţă. Criza actuală a alungat, la nivel mondial, o mare parte dintre investitorii care doreau să cumpere o companie în altă ţară. În România, spre exemplu, piaţa de fuziuni şi achiziţii putea atinge mai multe miliarde de dolari într-un an, însă anii de recesiune au schimbat drastic situaţia pe plan local. În prima parte a lui 2009, valoarea totală a tranzacţiilor s-a micşorat de 14 ori şi a coborât la un minim al ultimilor ani.

 

zf.ro: Cazul Sima:

Cristian Sima, fostul director al bursei din Sibiu (Sibex), a dispărut de două săptămâni Clienţii firmelor sale de brokeraj (WBS Holding şi WBS România) nu-şi pot recupera banii şi nici nu ştiu dacă-i mai au CNVM a început un control la firma de brokeraj WBS România şi continuă controlul la Sibex Poliţia din Sibiu s-a autosesizat şi a început o anchetă Daniel Dăianu îşi caută banii, spune că pe hârtie aceştia existau, dar înştiinţările au fost false Cântăreţul Tudor Chirilă spune că nu mai este clientul lui Sima, dar că prieteni de-ai lui nu-şi mai pot recupera banii Sumele pe care Sima le-ar fi luat din conturile clienţilor capătă proporţii tot mai mari (se vorbeşte de 5-10 mil. euro) Pe lista clienţilor păgubiţi ar figura nume cunoscute din business şi din showbiz. Înlocuirea lui Cristian Sima din funcţiile de preşedinte şi director general al bursei din Sibiu (Sibex) a scos joi la iveală dispariţia lui din peisajul pieţei de capital autohtone şi imediat au început speculaţiile. Modul în care acesta a dispărut după ce şi-a lichidat toate afacerile din România, faptul că nu mai poate fi contactat nici pe telefonul mobil, nici pe telefonul fix de la adresa din Elveţia, a aprins zvonul că Sima ar fi fugit cu banii pe care-i administra în numele clienţilor firmei de brokeraj WBS Holding. Imediat, toată lumea a fost cu gândul la Bernard Madoff şi la alte escrocherii demascate în ultimii ani în SUA.

 

capital.ro: Businessul românesc se teme de 2013:

Companiile se așteaptă la un 2013 instabil, în care nu-și vor mai asuma niciun risc. La întocmirea bugetelor, mizează pe deprecierea cursului și pe creșteri minore ale veniturilor. Din fericire, se vor feri de disponibilizări masive. Pentru realizarea materialului de față, revista Capital a contactat câteva zeci de firme din mai toate sectoarele economiei. Având în vedere că octombrie este, în general, perioada întocmirii bugetelor pentru următorul an, am vrut să aflăm, pe de o parte, care este cursul valutar pe care își fundamentează companiile activitatea în 2013, și, pe de alta, ce variații preconizează oamenii de afaceri de la noi în privința veniturilor, a cheltuielilor de personal și a investițiilor. Nu am fost surprinși să aflăm că, spre deosebire de alți ani, o bună parte din companii au ales să amâne realizarea bugetelor până în luna noiembrie sau chiar la începutul lui decembrie, în ideea de a observa evoluția cursului și tendințele de pe piață cât mai aproape de debutul anului următor. Este, în mare, cazul jucătorilor din bănci, asigurări și transporturi.

 

dailybusiness.ro: Cresterea TVA si taierea salariilor:

Cresterea TVA si scaderea salariilor in 2010 nu ar mai fi fost necesare daca administratia fiscala ar fi avut un randament la colectarea TVA similar celui din Bulgaria, de 71%, in Romania procentajul fiind de 54%, afirma avocatul Gabriel Biris, expert in fiscalitate. Biris a comparat rezultatele obtinute de administratia fiscala din Romania cu cele ale administratiei din Bulgaria, care a reformat institutia in urma cu cativa ani, proces pe care il va derula si ANAF in urmatorii ani. „La TVA, randamentul nostru de colectare este de 54%, fata de cota teoretica. Deci in loc de 24%, noi strangem 13%, ceea ce inseamna o pierdere cam de doua ori cat deficitul bugetar, doar din TVA”, a afirmat intr-o conferinta de presa Gabriel Biris.

 

business24: Criza ajunge la McDonald’s:

Compania McDonald’s lanseaza tot mai multe oferte promotionale in Europa, in conditiile in care cresterea pe aceasta piata a incetinit. Europa reprezinta cea mai mare piata pentru McDonald’s, acoperind aproximativ 40% din veniturile si profitul operational al firmei americane. Afacerile McDonald’s din Europa au inceput sa sufere in primavara lui 2012, iar in iulie au fost chiar in scadere. In august vanzarile au crescut cu 3,1%, dar sub asteptarile analistilor, de 3,3%. Problemele au aparut in contextul unui climat economic european nefavorabil. Spre exemplu, in Germania, una din tarile europene cel mai putin afectate de criza, cheltuielile cu produsele alimentare si bauturi au scazut in 2011 cu 23% fata de 2001, de la 47,7 de miliarde, la 36 de miliarde de euro, conform datelor Asociatiei Germane a Hotelurilor si Restaurantelor.