5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 15.04.2011

0

ZF: Miza referendumului pentru Capitală: cine controlează Bucureştiul, controlează România. Referendumul local care va avea loc în Bucureşti la 19 iunie, primul de acest fel, are o miză enormă. Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a decis miercuri seară, pe 13 aprilie, că pe 19 iunie va fi organizat un referendum prin care bucureştenii se vor pronunţa dacă sunt de acord sau nu cu dis­pariţia funcţiilor de primar de sector aleşi de cetăţeni şi a consiliilor locale de sector. Efectul principal al unui „da” majoritar va fi că bugetele cumulate ale sectoarelor – 1 mld. euro în 2010 – vor trece la bugetul Municipiului care se apropie şi el de 1 mld. euro, iar puterea în Bucureşti se va concentra în mâna unui om – primarul general – şi a unui singur consiliu – cel al Muncipiului Bucureşti (CGMB).

EVZ: Ce efecte va avea îngheţarea preţului carburanţilor. Companiile petroliere nu vor ezita ca, după perioada de „respiro” acordată consumatorilor, să aplice majorări şi mai mari la pompă, pentru a-şi recupera rapid pierderile. Constantin Tampiza, reprezentantul LukOil în România, A declarat că îngheţarea preţurilor va duce la majorarea pierderilor companiilor din domeniu, ceea ce ar putea conduce la închiderea unor unităţi. De asemenea, vor fi căutate pieţele cu preţuri mai mari. Premieră în UE Oricum, majorarea de preţuri pe care o vor aplica ulterior benzinarii va fi dublă, astfel că „efectul va fi zero”. „Noi nu suntem companii de binefacere. De ce nu îngheaţă preţurile la alimente?”, a completat Tampiza.

Adevărul: Ambasada Coreei de Sud, de vânzare cu 1,6 milioane de euro. Vila în care îşi desfăşoară activitatea Ambasada Coreei de Sud în România este cea mai scumpă proprietate de la târgul imobiliar naţional tIMOn, care se desfăşoară în perioada 14-17 aprilie în Capitală. Clădirea Ambasadei Coreei de Sud este scoasă la vânzare din noiembrie 2010, dar nu şi-a găsit încă un cumpărător, deşi au fost făcute câteva oferte în acest sens. Peste 100 de companii sunt prezente, în perioada 14-17 aprilie, la târgul imobiliar naţional tIMOn care se desfăşoară în Piaţa Constituţiei din Capitală. Locuinţele scoase la vânzare la târg au preţuri cuprinse între 30.600 de euro şi 1,6 milioane de euro, iar cumpărătorii pot beneficia de disconturi, cadouri şi promoţii.

Gândul: Zece proiecte pentru România. Propunerea investitorilor străini pentru repornirea economiei costă 23 de miliarde de euro. Cele zece mari proiecte de infrastructură cu care investitorii străini din România vor să repornească economia locală se pot face fără a goli bugetul statului. Ba chiar vor genera venituri la buget de 8,9 miliarde de euro şi aproape jumătate de milion de noi locuri de muncă, în următorii cinci ani, potrivit calculelor Consiliului Investitorilor Străini (CIS). Nu este vorba de proiecte irealizabile, pentru că o parte dintre ele sunt deja demarate. Până în 2015, statul ar trebui să aloce 11,9 miliarde de euro pentru a pune în practică proiectele propuse de CIS. Suma reprezintă aproximativ jumătate din investiţiile totale necesare, estimate la 23 miliarde de euro.

Capital: Prima ţară care le-a declarat război piraţilor de internet. Parlamentul din Noua Zeelandă a adoptat o modificare legislativă care introduce, începând cu 1 septembrie 2011, sistemul de trei notificări adresate de internet provideri utilizatorilor de internet suspectaţi de încălcarea drepturilor de autor şi conexe prin partajare de conţinuturi protejate de copyright. Parlamentul Noii Zeelande a adoptat astăzi proiectul de lege care va pune în aplicare regimul celor trei notificari pentru a descuraja file-sharing ilegal de conţinuturi protejate de copyright.