5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 20.07.2011

0

ZF: Cataramă angajează 100 de oameni în fabricile de mobilă pentru că are cerere la export. Viorel Cataramă, unul dintre cei mai puternici antreprenori din industria mobilei, care controlează afacerea Elvila, angajează 100 de oameni în producţie, acestea fiind primele recrutări pe care le face după ce anterior în timpul crizei a renunţat la 500 de salariaţi. „70 de oameni vor fi la Beiuş şi 30 la Râmnicu Vâlcea (unde Elvila opereză fabrici – n.red)”, a spus Cataramă, care a adăugat că angajările au loc în condiţiile creşterii exporturilor, fabricile ajungând să lucreze la capacitate maximă. Prin aceste angajări, omul de afaceri dă primele semnale pozitive că industria mobilei ar putea să-şi revină anul acesta şi că pieţele externe joacă un rol important în această tendinţă.

 

EVZ: La ce valori ar putea ajunge francul şi euro la finele anului. Oamenii de afaceri cu contracte în euro iau în calcul un curs de 4,29 lei/euro pentru sfârşitul anului, ceea ce înseamnă că problemele îndatoraţilor în valută ar putea continua cel puţin câteva luni. Speriaţi de criza greacă şi a celorlalte ţări cu probleme din zona euro, investitorii au penalizat dur leul. Îndatoraţii în franci elveţieni şi-au văzut ratele mărindu-se cu 20% faţă de aprilie, iar ratele la creditele în euro au înregistrat o creştere de peste 4%, doar din cauza cursului, la care s-au adăugat scumpirile din dobândă.

 

Ce ar putea urma? O imagine o dă Bursa de la Sibiu. La finele lui mai, jucătorii de pe Sibex anticipau pentru sfârşitul anului un curs de 4,15 lei pentru un euro, însă la mijlocul lunii iulie aceştia au considerat că perspectiva leului s-a înrăutăţit puternic, anticipând un nivel de 4,29 lei/euro pentru decembrie, potrivit lui Ovidiu Petru, director de marketing la Sibex.

 

Romania Libera: Ce se întâmplă cu muncitorii care nu mai au voie în Spania. Grecia este noua destinaţie pentru muncitorii români, spun reprezentanţii agenţiilor de recrutare. Salariile mici oferite în ţară îi va determina pe românii care nu se vor mai putea angaja în Spania, să caute locuri de muncă în alte state ale Uniunii Europene. Situaţia economică dificilă şi şomajul în creştere ar putea determina autorităţile spaniole să ceară restricţionarea accesului pe piaţa muncii, în special pentru români şi bulgari. O decizie în acest sens urmeză să fie luată la sfârşitul săptămânii, când Bruxelles-ul şi capitalele europene vor fi notificate.

 

Adevarul: Cum deosebim speculanţii de comercianţi. Graniţa dintre scumpirea forţată pe lanţul de distribuţie şi adaosul comercial rezonabil este dată de profitul pe care consumatorii sunt dispuşi să-l ofere detailiştilor. Există produse care poartă doar un plus de 60-70% al preţului, în timp ce altele se scumpesc exagerat după ce parcurg drumul de la poarta fabricii la raftul magazinului.

 

Laptele pleacă de la fermă cu mai puţin de un leu litrul şi ajunge în sacoşa cumpărătorului din hipermarket cu peste patru lei. Pescarul îşi vinde prada „la prima mână”, de pe baltă, cu mai puţin de 10 lei kilogramul – consumatorul final ia peştele, congelat, din market, cu 25-35 de lei. Carcasa de porc iese din abator cu 5-7 lei/kg, în timp ce file-ul ni se vinde tranşat, în măcelării, cu 15-18 lei/kg. Gresia şi faianţa ajunge în magazin la preţuri de două-trei ori mai mari decât plecase din fabrică sau intrase în ţară, din import.

 

Capital.ro: Noua taxă pe poluare, alt scenariu pentru aceeaşi reprezentație. Deși este un susţinător al industriei auto din România, ministrul Laszlo Borbely lovește, indirect, exact în sursa de venit a acesteia: piața. Declarațiile privind noi sisteme de taxare împing clienții să aștepte, blocând tranzacțiile. Nici n-a fost adoptat noul sistem de calcul al taxei pe poluare, că Laszlo Borbely a și anunțat posibilitatea unei noi modificări. Birul pus pe capul românilor posesori de mașină a depășit patru reprezentații în doar câţiva ani, care mai de care mai ilogică și mai puțin agreată de populație.