5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 20.11.2012

0

money.ro: Transgaz trebuie să aibă lichidităţi: 

Listarea unui pachet de 15% din acţiunile operatorului naţional de transport al gazelor naturale, Transgaz, se va realiza prin majorare de capital, a declarat ministrul economiei Daniel Chiţoiu, într-un interviu acordat Hotnews. Metoda va asigura atragerea de lichidităţi şi este agreată de FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, a mai precizat ministrul. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis, în ultima şedinţă din 27 septembrie, să nu se mai vândă pachetul de 15% din acţiunile Transgaz, chiar dacă măsura fusese asumată de Guven în faţa organismelor financiare internaţionale. Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu a declarat că pentru asigurarea lichidităţilor operatorului naţional de gaze se va face o majorare de capital. Daniel Chitoiu a explicat că decizia este justificată de anvergura proiectelor în care este implicată compania.

 

zf.ro: Skanska dezvoltă 52.000 mp de birouri:

Grupul suedez Skanska, unul dintre cei mai mari constructori europeni, alături de companii precum Vinci, Bouygues, FCC sau Hochtief, îşi face reintrarea pe piaţa locală prin dezvoltarea unui proiect de birouri de 52.000 de metri pătraţi pe strada Barbu Văcărescu din nordul Capitalei, pe un teren cumpărat de la omul de afaceri Gabriel Popoviciu.
Suedezii, a căror divizie de construcţii a ridicat printre altele şi celebrul turn Gherkin din Londra, au plătit în Bucureşti circa 13 mil. euro pe terenul de 15.000 mp deţinut de Popoviciu prin firma Băneasa Investments şi intenţionează să înceapă lucrările în primăvara anului viitor.

 

capital.ro: Fără samsari, pe terenurile bucureştenilor nu mai răsar teancuri de euro:

Cele mai mari tranzacţii cu terenuri din Bucureşti, încheiate în ultimii ani de criză, nu au cumulat nici măcar un sfert din valoarea totală a loturilor cumpărate în anul de vârf 2007. Motivul principal este dispariţia samsarilor. Alături de sectorul rezidenţial, terenurile au fost lovite cel mai puternic de criza financiară. Milioanele de euro îngropate în sute de hectare de pământ au falimentat o serie de investitori imobiliari care visau la proiecte moderne. Puţinii dezvoltatori care au mai rămas activi în această perioadă au profitat de pe urma prăbuşirii preţurilor şi au cumpărat terenuri pentru construirea unor proiecte de retail sau de birouri. Fostele platforme industriale au continuat să fie ţinta acestor plasamente imobiliare, ridicând astfel numărul fabricilor intrate în portofoliul investitorilor imobiliari la 30. Anul trecut s-a tranzacţionat aproape jumătate din suprafaţa acumulată de investitori în 2007, însă valoarea totală a acestor achiziţii este de aproape zece ori mai mică.

 

dailybusiness.ro: Fondurile UE, „cai verzi pe pereti”:

Fondurile europene au ajuns o adevarata “Fata Morgana” pentru Romania. Dincolo de motivele clasice, legate de incompetenta si birocratie, un alt motiv devine din tot mai important, spun analistii. In conditiile in care Bruxelles-ul a pus ochii pe Romania, baietilor destepti din domeniu le este tot mai greu sa acceseze banii UE in interes propriu, cum s-a intamplat pana acum. AFP a scris ieri ca am ajuns de rasul Europei dupa ce am atras numai 10% din cei 20 miliarde de euro oferiti gratuit de Bruxelles. Investitiile din fonduri europene reprezinta, de ani de zile, o afacere cu dedicatie. DailyBusiness.ro a relatat, in repetate randuri, despre retelele de influenta care au acaparat acest domeniu.

 

business24.ro: Finantele instruiesc gratuit contribuabilii pentru aplicarea sistemului TVA la incasare:

Ministerul Finantelor Publice (MFP) va asigura gratuit instruirea contribuabililor interesati privind aplicarea sistemului TVA la incasare, in zilele de 27 noiembrie si 4 decembrie in Bucuresti si in orasele resedinta de judet. „Avand in vedere caracterul de noutate al acestor prevederi s-a considerat necesar sa fie luate masuri suplimentare pentru a aduce la cunostinta contribuabililor modul de aplicare a sistemului TVA la incasare”, se arata intr-un comunicat al MFP. In Bucuresti, sedintele de instruire sunt organizate la Institutul National de Statistica, pe 27 noiembrie si 4 decembrie, intre orele 10.00 si 13.00, iar termenele de inscriere a contribuabililor interesati sunt 23 si 30 noiembrie. In aceleasi zile vor fi organizate actiuni similare de catre directiile finantelor publice judetene in municipiile resedinta de judet, acestea urmand sa anunte detaliile pentru inscriere.