5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 21.11.2012

0

money.ro: Pirelli va investi în România 105 milioane euro, 35 ar putea veni din ajutor de stat:

Primul ministru Victor Ponta a anunţat marţi, în cadrul vizitei sale la Slatina, la fabrica de anvelope a companiei Pirelli, că investitorul italian a primit acordul de principiu pentru un ajutor de stat de 35 de milioane de euro din partea Guvernului român, ca urmare a unui proiect depus de compania Pirelli România pentru dezvoltarea capacităţii de producţie la unitatea de la Slatina. Investiţia companiei Pirelli, sprijinită de Guvernul român cu 35 milioane euro, este destinată creşterii capacităţii de producţie a fabricii din Slatina, de la 10 milioane de anvelope la sfârşitul anului 2013 la 13 milioane anvelope în 2017. Noua investiţie se adaugă planului de investiţii al companiei Pirelli în perioada 2005 – 2014, în valoare de 450 milioane euro.

 

zf.ro: Îngrijorare printre bancheri privind intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă:

Băncilor le este teamă că ar putea fi nevoite să returneze tuturor clienţilor comisioane pe care judecătorii le-au declarat abuzive într-un dosar. Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a transmis mai multe scrisori unor direcţii din BNR, precum şi Ministerului Justiţiei, prin care solicită sprijin pentru modificarea unui articol din legea de aplicare a Codului de procedură civilă care va intra în vigoare la 1 februarie 2013 şi de care se tem că „ar putea pune în dificultate industria bancară“. Este vorba despre un articol din Legea 76/2012 care facilitează eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit la nivelul întregului portofoliu de credite specifice acordate de o bancă, ceea ce – susţine ARB – ar putea genera pierderi de sute de milioane de euro anual sistemului bancar.

 

capital.ro: Marea cacealma a depozitelor bancare:

Depozitul la termen ar trebui să fie o modalitate de economisire cu beneficii, fiind o formă de creditare a băncii de către deponenți, dar realitatea ne arată că profitul este ca și inexistent. Băncile se laudă cu dobânzi mari pentru depozitele bancare, câștiguri pe care le poți obține doar prin decizia de a păstra banii în depozit la termen și pe care le poți ridica oricând. Câștigurile reale sunt însă foarte mici sau inexistente, iar atunci când inflația crește mai mult decât prognozează BNR, dobânzile devin real negative. Cu alte cuvinte, după trei sau 12 luni, valorea reală a banilor din depozit, după ce se trag comisioanele (atunci când există), se scade impozitul și se calculează devalorizarea monedei, este mai mică decât cea inițială.

 

dailybusiness.ro: De la ghiuluri si cercei, la investitie:

Aurul a devenit colacul de salvare al investitorilor pe termen lung din intreaga lume, inclusiv a celor din Romania. In conditiile in care celelalte active, de la actiuni la imobiliare, au intrat in “hora” speculatiilor, aurul si partial argintul au redevenit etalonul principal intr-o lume financiara data peste cap de criza. Cei care au cumparat aur in ultimii doi ani au dat lovitura. Potrivit specialistilor, la fiecare 100 de lei investiti, ei au castigat cate 60 de lei. Pretul aurului este in crestere de 12 ani, cea mai lunga perioada de apreciere din ultimii 90 de ani, marii investitori, de la George Soros la John Paulson, acumuland detineri record. Pretul aurului a crescut in acest an cu 11%, dupa ce a atins in septembrie 2011 un maxim istoric de 1.921,15 dolari pe uncie.

 

business24.ro: De ce nu se potrivesc prognozele economice cu realitatea romaneasca:

Romania se afla in pragul unei noi recesiuni, desi institutiile financiare au anuntat diferite prognoze de crestere economica pentru 2012. Cea mai pesimista apartine BERD, in timp ce presedintele Romaniei este cel mai optimist. Totusi, ambele prognoze sunt departe de realitate. Desi Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Fondul Monetar International (FMI) sau Comisia Europeana (CE, anticipeaza o crestere economica variabila, cuprinsa intre 0,5% si 0,9%, economia Romaniei ar putea intra din nou in recesiune, in conditiile in care, in trimestrul al treilea, produsul intern brut a scazut cu 0,5%. Analistul financiar Aurelian Dochia admite aceasta posibilitate, mai ales ca „Europa se afla in recesiune si se va afla in recesiune, in prima parte din 2013”. Opinia sa o contrazice pe cea a presedintelui Traian Basescu. Seful statului sustine ca Romania va avea o crestere de 2,5% pana la sfarsitul acestui an si o crestere de pana la 5% in 2013.